Please wait, loading...
  • Svenska
  • VARUKORG 0
  • Kontakt
TILLBAKA TILL ÖVERSIKTEN

Ett hölje som en yttre hud

Husfasad av perforerad plåt

För att få ett arkitekturpris måste man ha en alledeles speciell idé. Till exempel en husfasad som verkar som en yttre hud. En sådan effekt kan man uppnå med perforerad plåt i aluminium. Den sätter inga gränser för den konstnärliga friheten. Ett helt okonventionellt material som inspirerar arkitekter till ovanliga idéer.

En snygg förpackning är halva vinsten

Den milanesiska arkitektstudion DAP fick i uppdrag att bygga om det gamla oratoriet i den italienska småstaden Lonate för det kommunala bibliotekets räkning. ”I slutänden blev vi tvungna att komplettera restaureringen med en tillbyggnad”, förklarar Paolo Danelli och Elena Sacco från DAP. ”Den är klädd med 3 mm tjock perforerad plåt Rg 10-25,98 från MEVACO, med runda, linjärt stansade hål. Det blir ett hölje som fungerar som en yttre hud.” För denna konstruktion tilldelades DAP det prestigefyllda arkitekturpriset ”Philip Rotthier”.

Ingen vet exakt hur länge sedan det var som det gamla oratoriet San Michele i den lombardiska småstaden Lonate slutade användas som kapell. Vid något tillfälle under årens lopp började det användas som bibliotek, och kom sedan undan för undan att byggas ut med ett flertal mindre containerliknande byggnadsdelar. År 2006 hade de lokala myndigheterna i Lonate fått nog av denna skamfläck mitt i den historiska stadskärnan och tog ett beslut om en totalrenovering. Man anförtrodde projektet åt den milanesiska arkitektbyrån DAP.

Historisk byggnad möter modern arkitektur

DAP:s båda grundare Elena Sacco och Paolo Danelli minns: ”Vi insåg väldigt snabbt att vi skulle tvingas göra omfattande ingrepp i den historiska byggnaden. Förr att minimera skadorna på de historiska byggnadsdelarna föreslog vi kommunen att vi skulle komplettera oratoriet med ytterligare en byggnad vid sidan av den gamla. De ansvariga välkomnade detta förslag. Dessutom gav de oss i uppdrag att arbeta med designen av inredningen.” Nästa steg var att uppföra den nya byggnaden, och för detta projekt utvecklade Elena Sacco och Paolo Danelli flera originella idéer.

Osynliga fogar för en enhetlig fasad

”Vi ville ge intrycket av att hela fasaden var en enda enhetlig yta, och därför valde vi att klä den med perforerad plåt från MEVACO. Vi använde typen Rg 10-25,98 med 3 mm tjocklek och runda kvadratindelade hål”, förklarar Elena Sacco. ”För att göra detta var vi tvungna att montera en underkonstruktion av metallramar på minsta möjliga avstånd från byggnadens yttervägg, för att kunna fästa de perforerade plåtarna på dessa och göra fogarna näst intill osynliga. Först räknade vi på plattornas naturliga expansion vid värme och kyla. Därefter beslutade vi oss för att använda plåtar med en tjocklek på 3 mm. På så vis kunde vi förhindra att plattorna böjs eller deformeras.”

Som moln när ljuset faller på

Som en yttre hud omsluter MEVACOs fasadbeklädnad av perforerad plåt byggnaden, med öppningar endast vid fönster och dörrar. Arkitekterna var tvungna att hitta på något riktigt speciellt för att genomföra detta projekt: ”Vi anpassade den perforerade plåten enligt en designprototyp som vi gjorde i förväg”, förklarar Elena Sacco. ”Med hjälp av dynamisk vattenskärning förstorade vi hålen. På det sättet bearbetade vi sammanlagt 20 perforerade plåtar för att göra dem mer konstnärligt attraktiva. Nu skiner de som ljusa moln när ljuset faller på dem."

Energieffektiva designidéer

Men det var inte bara estetiska resonemang som gjorde att arkitekterna valde perforerad plåt från MEVACO. ”Vi fäster stor vikt vid effektiv energianvändning”, förklarar Elena Sacco. ”I det här fallet är byggnaden konstruerad av ett cementskal med ett isolerande skikt av träull samt den luftiga fasaden av perforerad plåt från MEVACO. Dessutom finns det ett ventilationssystem som motverkar fukt under golvet samt ett termodynamiskt uppvärmningssystem med luftkonditionering. På så vis blir huset perfekt isolerat.” Rent estetiskt passar den nya byggnaden bra ihop med det gamla oratoriet. Så det är inte konstigt att människorna i Lonate visar stor entusiasm över sin nya biblioteksbyggnad. Faktum är att arkitekturintresserade från hela världen reser hit för att beundra denna intressanta tvillingbyggnad som dessutom har belönats med ett pris. År 2011 tilldelades Elena Sacco och Paolo Danelli arkitekturpriset ”Philip Rotthier” och nominerades även till Mies Van der Rohe-priset.

PRODUKTDATA
  • Perforerad plåt RU 10-25,98
  • Aluminium
  • 3 mm
  • pulverlackerad
PRODUKTFÖRDELAR – ÖVERSIKT
- individuella formgivningsmöjligheter tack vare en mängd olika hålmönster, valfria konturer och mycket mer - elegant glansiga ytor
VIDEOR
 
Loading Vänta.