Boendekvalitet under varma dagar

Sol- och insynsskydd med sträckmetall

Även på våra breddgrader kan somrarna bli mycket varma. Då är man glad om det är angenämt svalt i lägenheten. Och det utan att behöva dra ner jalusierna. Solskydd av sträckmetall håller inte bara borta värmen. Det skyddar dessutom mot oönskade blickar. På ett modern sätt.

Snart kommer solen igen

På medelhavsön Sardinien skapade arkitekten Pier Francesco Cherchi tillsammans med Ledda Federico från metallverkstaden Omnimat en loggia som skydd mot solen för de boende i detta varma klimat. Då kom sträckmetall med romb 62x23x3 från MEVACO till användning. Den är fäst på stålramar och kan utökas med ytterligare paneler från insidan.

Pier Francesco Cherchi från arkitektkontoret C+C04 Studio i Cagliari känner väl till Sardiniens turistpotential med sina fler än 300 soldagar per åt. Det har förstås också andra konsekvenser. "Man måste kunna skydda sig mot det ibland mycket intensiva solskenet på sommaren", säger arkitekten.

Solskydd med färgkoncept

När det blev aktuellt att bygga ett hus med bostadsrätter i utkanten av Cagliari gick temat "solskydd" som en röd tråd genom hela hans koncept. "Vi har satsat på en färgsättning med vitt och olika nyanser av grått", berättar Pier Francesco Cherchi. "Det kommer bäst till sin rätt vid starkt solljus. Dessutom förlängdes balkongerna optiskt, genom att vi målade ytterväggen mörkgrå i samma bredd som balkongerna och på så sätt skapade en förbindelse till terassdörren nedanför."

Insynsskydd och solskydd i ett

Själva balkongerna själva är klädda med sträckmetall med romber 62x23x3. "Men inte bara upp till samma höjd som balkongdörren, utan upp till ytterligare en tredjedel av dörrhöjden", beskriver Pier Francesco Cherchi. "Sträckmetallen blir på så sätt en framskjuten fasad. Loggian som arkitekturelement hittar man ofta på sydliga breddgrader. Under den italienska renässansen byggda man gärna loggior och glasade in dem. Idag går vi den moderna vägen med sträckmetall."

Sträckmetall som framskjuten fasad

Det ser inte bara snyggt ut, utan fyller också två viktiga funktioner: "För det första ger det insynsskydd", förklarar Pier Francesco Cherchi. "Vi befinner oss ju i ett bostadsområde där grannhuset inte är särskilt långt borta. Och för det andra skyddar det mot solen." Därmed är vi tillbaka vid temat skydd. Arkitektens sträckmetallkonstruktion har nämligen ytterligare en funktion. "Vi har dragit sträckmetallen över stålramar", förklarar Pier Francesco Cherchi, "och lagt kanterna runt ramen och svetsat fast dem. På den omvikta delen kan man fästa tyger som ger ett extra solskydd." Alla arbeten har utförts av Ledda Federico från metallverkstaden Omnimat i Elmas.

Modern look till ett bra pris

Arkitekten från Cagliari nämner också andra praktiska fördelar med sträckmetaller från MEVACO, fördelar som inte har med solen att göra utan som gäller för alla klimatzoner "Vi använder gärna materialet för att det är så prisvärt och lätt att bearbeta. När det används på fasader ger det byggnaden en modernt utseende och tillåter samtidigt traditionella arkitekturidéer." De boende kan alltså njuta av sin sträckmetallklädda loggia, även om himlen skulle råka vara mulen någon dag. För en sak vet de säkert: det dröjer aldrig länge till nästa solskensdag.

skriv ut broschyr

Vår webbplats är inte optimerad för att visas i Internet Explorer. För att allt innehåll ska visas optimalt rekommenderar vi att du använder Google Chrome när du går in på våra webbsidor.

Direkt till nedladdningen stäng

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.