Konsten att förvara stilfullt

Tak- och skåpbeklädnad med sträckmetall

Den som tycker det är tråkigt att hålla ordning känner inte till sträckmetall. För med den blir till och med arkivskåpet en designmöbel. Kombinerad med en passande takbeklädnad uppstår nästan konst. För sträckmetall i aluminium med romber ser ur varje vinkel annorlunda ut.

Intressanta effekter genom inklädnad med sträckmetall

Philippe Lebourg från arkitektkontoret Agence Azimut i Nantes älskar sträckmetall. På sitt kontor klädde han inte bara in metallbalkarna i taket med ett hölje av sträckmetall med romber 20x10x2, utan även ett 5,80 meter långt arkivskåp med sträckmetall med romber 20x10,5x2. Här spändes sträckmetall runtom ramarna ungefär som man spänner upp en målarduk, så att det skulle skapas intressanta effekter när dörrarna öppnades. Arbetet utfördes av företaget Jallais S.A. från Nantes.

"Allt kan vara konst", sa popkonstens galjonsfigur Andy Warhol. "Om något inte går att dölja, gör om det till konst!" Philippe Lebourg, ägare och VD för arkitektfirman Agence Azimut i franska Nantes, skrattar gott åt det rådet. "På sätt och vis var det så vi gjorde när vi skulle inreda vårt eget kontor", medger han. "I rummen fanns det nämligen bärande balkar av metall, som inte gick att dölja på något sätt. Och då är det ju verkligen enklare att framhäva dem istället. Det var så idén växte fram att ta upp metall som material och klä taket med sträckmetall av aluminium som inte hade ytbehandlats.

Ljus- och skuggspel på flera nivåer

MEVACOs sträckmetall med romber 20x10x2 och strängtjocklek 1,0 mm bearbetades av företaget Jallais S.A. i Nantes enligt våra önskemål. På dagen ser taket nu ut som en plan metallyta. När man tänder lysrören som sitter bakom det bildas ett andra plan och takets tekniska bakgrundsstruktur blir synlig." Och hur fungerar ljuset som arbetsbelysning? "Vi är väldigt nöjda med resultatet", förklarar Philippe Lebourg. "Trots att ljuset filtreras genom sträckmetallen lyser det upp rummet på ett optimalt sätt. Samtidigt upptäcker man hela tiden nya ljus- och skuggeffekter, beroende på från vilken vinkel man tittar upp underifrån."

Ett mönsterexempel på förnuftig förvaring

Men arkitekterna på Agence Azimut gick ännu ett steg längre. I sitt arbete måste de förvara en mängd mappar, planer och skisser på ett säkert sätt samtidigt som det måste vara lätt att hitta det man behöver. För detta används ett 5,80 meter långt arkivskåp av vitlackerat trä. Men för att behålla en enhetlig rumsgestaltning klädde de in skåpet med sträckmetall med romber 20x10,5x2 och strängtjocklek 1,0 mm. De fem skjutdörrarna kläddes med sträckmetall i en bredd på 1,10 meter vardera. För att kunna skjuta dörrarna i båda riktningarna spändes sträckmetallen upp ungefär på samma sätt som man spänner en målarduk på en ram. Genom att dörrarna skjuts över varandra när man öppnar dem skapas det hela tiden nya mönster.

Transparens kombinerad med slutenhet

Att Philippe Lebourg tycker om sträckmetall från MEVACO är ingen slump. "Det är ett otroligt mångsidigt material", förklarar han, "och de visuella effekterna är fascinerande. Men för mig betyder också kontrasten mellan materialets transparens och intrycket av slutenhet väldigt mycket. En visuell lek med genomskinlighet och kompakt massa. Med sträckmetall från MEVACO kommer idéerna nästan av sig själva!" Och med det är vi tillbaka vid konsten. För arkitekterna på Agence Azimut satsar också i fortsättningen på konst, med mycket sträckmetall och perforerade plåtar. Som just nu vid ombyggnaden av köpcentret Centre Commercial Jean Vilar i kvarteret La Roseraie i Angers.

skriv ut broschyr

Vår webbplats är inte optimerad för att visas i Internet Explorer. För att allt innehåll ska visas optimalt rekommenderar vi att du använder Google Chrome när du går in på våra webbsidor.

Direkt till nedladdningen stäng

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.