Upplev havet i taket

Individuell takbeklädnad med perforerad plåt

När man går ut och äter vill man ha en stilfull miljö. Den kulinariska upplevelsen slutar nämligen inte på tallriken. En ovanlig takbeklädnad kan förvandla restaurangen till ett inneställe. Perforerad plåt i Creativ Line Arabica förvandlar taket till ett hav.

Den perfekta vågen med perforerad plåt

Bistro Asia Cocos i Designer-Outlet i österrikiska Parndorf är en skapelse som har växt fram under ledning av de två arkitekterna Ralf Kürbitz och Kerstin Heyroth från Hamburg. Här njuter gästerna av kulinariska finesser under ett svallande hav - i taket! Illusionen av vågor har skapats med hjälp av MEVACO Creativ Line Arabica i aluminium. Vågornas böljande former är tillverkade av Günter Plattl från Alu Hofstätter i Rohrbach i Österrike. I kombination med lysdioder uppstår fantastiskt vackra ljus- och skuggspel.

Det finns många restaurangkedjor. Men restauranger som Asia Cocos i Designer-Outlet i österrikiska Parndorf nära Neusiedler See är mycket sällsynta inom franchisebranschen. Istället för att visa upp den vanliga likformigheten övertygar kedjan med de unika arkitekturidéerna i sina restauranger "Cocos" och "Bok". Det ställer förstås extra höga krav på planerings- och inredningsexperter, intygar det ansvariga arkitektteamet Ralf Kürbitz och Kerstin Heyroth från Hamburg.

Ljuseffekter och rumsligt djup

Också när de arbetade med Asia Cocos följde Ralf Kürbitz och Kerstin Heyroth helt sin egen princip "att låta idéerna vara fria, men ge struktur åt hur de förverkligas". I Parndorf finns 170 designbutiker som säljer sina varor på 37 700 m² butiksyta. "I ett outletcentrum förväntar sig besökarna något särskilt", menar Ralf Kürbitz. "Men i den hektiska miljön behöver de också en lugn oas." Dessa krav lyckades de båda arkitekterna omsätta i praktiken. Det särskilda tog form i deras idé om ett havslandskap i innertaket, vilket gjorde att perforerad plåt blev en del av projektet. Ralf Kürbitz och Kerstin Heyroth satsade på Creativ Line Arabica i aluminium. "Rörelsen skapas genom individuella former, ljuseffekter och rumsligt djup", förklarar Ralf Kürbitz. "Sinusvågorna i taket ger en dynamisk effekt. Och den svängda bardisken tar upp samma formspråk."

Upptäck nya synsätt

Succén visade att de båda arkitekterna från Hamburg hade rätt: Asia Cocos blev snart en av de mest populära träffpunkterna i Parndorf. "Förutom för den godas matens skull så kommer folk också för att det finns något att titta på här", säger Ralf Kürbitz. "Våra vågor av perforerad plåt ger vackra ljuseffekter som skapas med hjälp av lysdioder. Eftersom det finns ställen som reflekterar mer ljus och andra som ligger i mörker upptäcker ögat hela tiden nya ljus- och skuggeffekter."

Verkligen en besvärlig uppgift

Men hur kommer vågorna in i hålplåten? Här var metallkonstruktörens sakkunskap mycket viktig. Günter Plattl och hans företag Alu Hofstätter i Rohrbach, Österrike, hade en besvärlig uppgift att lösa. Arkitekterna hade beräknat svängningarna hos tre vågband med olika bredder, och Günter Plattl och hans team fick i uppgift att skapa aluminiumband med motsvarande vågmönster. Sedan måste färgen i tre olika specialnyanser läggas på med pulverlackering. De färdiga banden svetsades fast på ramar. Under tiden klädde arkitekterna husets stomme med ljudabsorberande material. Och till sist monterades vågbanden ovanpå detta - havet i taket var färdigt!

Know-how från alla håll

För Ralf Kürbitz och Kerstin Heyroth är det viktigt att kunna förverkliga kreativa idéer. För detta behövs kunskap och färdigheter från alla håll och ett pålitligt och intensivt samarbete. Deras utvärdering är positiv: "Med MEVACO och Alu Hofstätter var det här inte alls något problem."

skriv ut broschyr

Vår webbplats är inte optimerad för att visas i Internet Explorer. För att allt innehåll ska visas optimalt rekommenderar vi att du använder Google Chrome när du går in på våra webbsidor.

Direkt till nedladdningen stäng

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.