Så säkert och väderbeständigt som en borg

Trappräcken av krenelerat galler i stål

Alla är inte förtjusta i långa gångvägar. Då är en trappa den bättre lösningen. Framför allt om den har ett räcke av krenelerat galler från MEVACO. Det trotsar väder och vind och leder besökaren säkert till målet. En järntrappa med krenelerat stålgaller är också snygg att titta på. En kombination av säkerhet och skönhet.

Med säkerhet en lyckad genväg

Att bo i en riddarborg är en dröm som endast få människor lyckas uppfylla. Men vad ska man göra när ens bostad ligger 45 minuters gångväg från närmaste parkering? Då vänder man sig lämpligen till företaget Schwärzer i den sydtyrolska byn Gais. Med en djärv trappkonstruktion byggd i naturligt krenelerat galler WG 52x52 från MEVACO, med 5 mm tjocka ståltrådar och en profil av stål WE 40x40 med 9,6 mm spårbredd, såg Schwärzers verkstad till att ägarna fick en genväg till sin bostad.

Sedan snart 1 000 år tillbaka tronar Burg Schlössl Uttenheim på sin höga klippa med branta stup på två sidor i närheten av byn Gais i Sydtyrolen. Förutom ringmuren, huvudbyggnaden, kapellet och kärntornet uppvisar anläggningen ytterligare en typisk egenskap hos borgar: den ligger mycket svårtillgängligt till – och detta gäller fortfarande på 2000-talet! En 45 minuters gångväg leder upp till borgen – en väg som flera berömda personer, bl.a. trubaduren Oswald von Wolkenstein,

Järntrappa med krenelerat galler

De saker som inte kan transporteras denna väg måste i stället lyftas upp med vinsch och sele. Sedan år 2006 är det dock slut på dessa bekymmer. Smides- och metallverkstaden Schwärzer i Gais konstruerade och byggde en järntrappa. Till räckena använde de obehandlat krenelerat galler WG 52x52 av stål från MEVACO med en tråddiameter på 5 mm. Stålprofiler WE 40x40 med 9,6 mm spårbredd håller gallret på plats.

Elva generationers erfarenhet

”Vi är vana vid att arbeta med historiska byggnader”, berättar Priska Schwärzer. ”Inte bara för att det finns cirka 800 slott och borgar i Sydtyrolen. Vi har också fördelen av en lång tradition i att arbeta i dessa miljöer. Vår smides- och metallverkstad har drivits av familjen i elva generationer.” Även vid bygget av trappan till Burg Schlössl Uttenheim kunde Priska Schwärzer dra nytta av sin expertis. ”Det extremt branta stupet var en tuff utmaning för oss eftersom trappan måste klänga sig fast på den nakna klippan. För att kunna montera den var vi tvungna att hissa ner våra medarbetare i linor från klippans krön.”

Kan användas i alla väder

Självklart måste man fästa extra uppmärksamhet vid säkerheten vid ett sådant arbete. ”Det var där som det krenelerade gallret från MEVACO kom in i bilden”, förklarar Priska Schwärzer. ”Det kom till användning som räcke. Kunden hade bett om att få en lätt, nästan svävande konstruktion som passade bra visuellt till de historiska murarna. Samtidigt skulle trappan och dess räcken kunna stå emot väder och vind samt självklart uppfylla alla säkerhetsnormer. Efter att ha letat runt en del hittade vi till slut MEVACOs krenelerade galler WG 52x52. Stålversionen med trådtjocklek 5 mm är optimal. Nu passar räcket utmärkt ihop med trappans svetsade gallertrappsteg.” De som bor i borgen kan nu bekvämt komma upp till sin bostad på bara några minuter. ”Trappans stigningsvinkel är likadan överallt”, säger Priska Schwärzer. ”Och den kan användas i alla väder. Både på vintern när det ligger snö och på hösten när löven faller.” Trubaduren Oswald von Wolkenstein hade säkert tyckt om den här trappan. Tyvärr fanns det dock inget krenelerat galler från MEVACO på hans tid. Men de nuvarande ägarna är desto gladare.

skriv ut broschyr

Vår webbplats är inte optimerad för att visas i Internet Explorer. För att allt innehåll ska visas optimalt rekommenderar vi att du använder Google Chrome när du går in på våra webbsidor.

Direkt till nedladdningen stäng

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.