Charmiga järnvägsstationer i Schweiz

Kioskstuga med yttre skal av sträckmetall

Det kan bli en spektakulär upplevelse att köpa reseproviant på stationen. Nämligen i de fall då schweizarna tar fram sin konstnärliga ådra. Då uppstår till exempel en kioskstuga med ett yttre skal av sträckmetall. En både knepig och fascinerande uppgift för arkitekter och metallbyggare.

En upplevelse att köpa reseproviant

Längs de 3 000 km långa schweiziska järnvägarna finns 770 små och mellanstora järnvägsstationer. På många av dessa kan resenärerna skaffa allt de behöver för resan i en kiosk. I Wettingen har arkitektbyrån am-architektur i samarbete med Josef Kramer Metallbau skapat en kioskstuga med ett yttre skal av sträckmetall från MEVACO (romb, 55 x 20 x 4, stål, 3,0 mm, förzinkad och pulverlackerad). Arbetet var en utmaning eftersom plattorna av sträckmetall måste bearbetas mycket noggrant. De skulle nämligen anpassas med öppningar för bankomater, ljusmontrar och löpsedelshållare. André Meier och Josef Kramer beskriver hur de fick allt att passa perfekt.

Alla vet att några av världens vackraste tågsträckor finns i Schweiz. Glacier Express mellan Zermatt och St. Moritz är det klassiska alptåget. Bernina Express kör längs Europas högst belägna tågsträcka genom det oerhört vackra landskapet i Graubünden. De 3 000 kilometer långa schweiziska järnvägarna har verkligen mycket att erbjuda de 350 miljoner tågresenärerna som varje år tar sig mellan punkt A och B. På många av de 770 små och medelstora tågstationerna finns en kiosk som erbjuder allt som behövs för resan. På tågstationen i Wettingen i kantonen Aargau kan tågresenärerna nu göra sina inköp i en nybyggd och mycket modern kioskstuga.

Godsvagn som stationskiosk

André Meier från am-architektur berättar att han inspirerades av platsen att utforma kiosken som en godsvagn. Idén förverkligades med hjälp av sträckmetallen från MEVACO (romb, 55 x 20 x 4, stål, 3,0 mm, förzinkning och pulverlackering) med fria ytor på 64 %. Det fanns vissa grundkrav berättar arkitekten: ”Metallen måste vara mycket stabil eftersom den används på offentlig plats. På en tågstation förekommer det ibland vandalism. Materialet måste ha en hållbar yta som kan användas för skyltning och som är estetiskt tilltalande.”

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge

Det var ingen lätt uppgift och André Meier betonar särskilt hur viktigt det är att ha gott om planeringstid. ”Alla nya idéer måste få ta tid att utforma. Innan byggnadsarbetet inleddes kunde vi tillverka en fasadmall. Den använde vi för att arbeta vidare på detaljerna. Nästa steg var att bygga husets träkonstruktion. Monteringen av sträckmetallen och hörnfästena krävde hantverksskicklighet. Det fick inte bildas några vassa kanter. Vi skulle dessutom integrera öppningar för bankomater, ljusmontrar och löpsedelshållare och på väggen med tak skulle det dessutom finnas ett ståbord för de väntande resenärerna. Bearbetningen av sträckmetallplattorna måste alltså vara exakt.” Det var företaget Stahlbau Kramer från Tägerig som ansvarade för monteringen.

Perfektion in i detalj

Josef Kramer berättar: ”Jag har ofta arbetat med sträckmetall, men aldrig på en så stor yta. Romberna måste passa ihop perfekt när vi skulle klä in kiosken helt. Det var viktigt för helhetsintrycket. Jag mätte upp byggnaden för att räkna ut hur mycket sträckmetall vi skulle behöva och sedan beställde jag den från MEVACO. Efter leveransen skulle vi skära ut öppningarna. Det var ganska knivigt. Sedan varmförzinkade och pulverlackerade vi sträckmetallen. Vi täckte hörnen med aluminiumvinklar.”

Innovativ och användbar

André Meier blev mycket nöjd med denna lösning. Det var en innovativ och användbar lösning som passade perfekt med filosofin på am-architektur. Eller som André Meier uttrycker det: ”Bra arkitektur är alltid överraskande, den har en viss självklarhet, den är användbar och den åldras med värdighet. Den är med andra ord tidlös.” Lika tidlös som kioskstugan i Wettingen som är inklädd med sträckmetall från MEVACO.

skriv ut broschyr

Vår webbplats är inte optimerad för att visas i Internet Explorer. För att allt innehåll ska visas optimalt rekommenderar vi att du använder Google Chrome när du går in på våra webbsidor.

Direkt till nedladdningen stäng

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.