Arkitekternas favorit fasad av perforerad aluminiumplåt

Modern design för gamla byggnader

Förvandla gammalt till modernt: En fasadbeklädnad av perforerad aluminiumplåt kan liva upp en byggnad både in- och utvändigt. Den kan väcka liv i gamla skamfilade hus. En fasad av perforerad aluminiumplåt öppnar oanade möjligheter för arkitekter som älskar att expremintera. Låt dig överraskas!

Ett blickfång: Fasad av perforerad aluminiumplåt

Riva eller renovera? Johannes-Lau-Hof i Hannover-Vahrenwald byggdes 1954 och byggnaderna blev med tiden ganska nedgångna. Byggherre var bostadsorganisationen Heimkehr som ordnade en tävling för att lösa problemet. Förslaget från arkitekten Kerstin Pfeifer-Wernicke vann och hennes byrå fick i uppdrag att bygga om och modernisera de sex flerfamiljshusen. Nu kom den perforerade plåten från MEVACO väl till pass (CU 25-35, aluminium, sendzimirförzinkning). För att lätta upp färgpaletten pulverlackerades plåten i efterhand. Den mättes noggrant och monterades av Lams Stahlbau GmbH. Enligt Kerstin Pfeifer-Wernicke kan planritningsanpassning och fasadmodernisering för äldre fastigheter vara en växande marknad.

I Tyskland finns det ett enormt bestånd av äldre byggnader med renoveringsbehov. De byggdes framför allt under det tyska undrets tid. Det finns också ett stort behov av att renovera dessa 50-talshus som inte längre kan uppfylla ägarnas och hyresgästernas krav. Byggnaderna uppfyller inte heller den åldrande befolkningens krav. Är det dags att riva och bygga nytt? ”Det är inte alltid det rätta beslutet”, menar arkitekten Kerstin Pfeifer-Wernicke från Hannover. ”Byggherrar vill ofta ha den mest lönsamma lösningen. Det är en anledning att till de allt oftare väljer renovering.”

Räddar gamla hus: Fasad av perforerad aluminiumplåt

Många arkitekter pratar redan om att morgondagens stad består av hus från igår. Husen är dock helt moderniserade, precis som Johannes-Lau-Hof i Hannover-Vahrenwald. ”Det är mycket som behöver ändras”, förklarar Kerstin Pfeifer-Wernicke: ”På 50-talet var en 3-rumslägenhet i genomsnitt 62 kvm. Idag är den betydligt större, hela 75 kvm. Planritningarna är ofta föråldrade. Och möjligheterna att uppfylla energibesparingskraven ska vi inte ens prata om.” Idag finns det krav på att boendet ska vara tillgänglighetsanpassat och på Johannes-Lau-Hof löstes detta genom idén med de utskjutande trapphusen som inkluderar hissar. ”Det var i samband med det arbetet som jag stötte på den perforerade plåten från MEVACO”, förklarar arkitekten.

Perforerad aluminiumplåt som en ljus färgklick

”Trapphusen skulle kompletteras med loftgångar. Eftersom fasaden är vitmålad och fönstren har diskreta grå karmar kände vi att den perforerade plåtens många designmöjligheter kunde bli en färgklick. Samtidigt måste ljuset komma igenom, det finns ju dörrar och fönster bakom plåten. Vi meddelade måtten och vi var mycket nöjda med resultatet. Plåten passade perfekt och var enkel att fästa. Vi använde oss av perforerad plåt med kvadratiska hål från MEVACO (CU 25-35, 2,00 mm, sendzimirförzinkning, aluminium, pulverlackering i efterhand). Lams Stahlbau GmbH monterade all plåt.”

Långsiktig renovering tack vare fasad av perforerad aluminiumplåt

Vid renoveringen av Johannes-Lau-Hof använde Kerstin Pfeifer-Wernicke för första gången perforerad plåt från MEVACO i ett renoveringsprojekt. Men det kan bli många fler tillfällen. Det finns ett stort antal byggnader med renoveringsbehov och arkitekten berättar ”att bostadsorganisationer allt oftare vill investera i de äldre byggnaderna.” Det var en investering som lönade sig för byggherren bostadsorganisationen Heimkehr. Den nya planritningen och den moderna fasadutformningen med perforerad plåt från MEVACO och det faktum att husen blev så energisnåla gjorde att de 48 tillgänglighetsanpassade lägenheterna hyrdes ut rekordsnabbt.

skriv ut broschyr

Vår webbplats är inte optimerad för att visas i Internet Explorer. För att allt innehåll ska visas optimalt rekommenderar vi att du använder Google Chrome när du går in på våra webbsidor.

Direkt till nedladdningen stäng

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.