En högskolevärd designprestation

Trappuppgångar och studierum med perforerad plåt

Även skolor kan stå för överraskningar. De kan vara förvånansvärt tysta och ändå se snygga ut. Om man klär trapphusens och studierummens absorberingsytor med perforerad plåt. Därigenom förvandlas en teknisk nödvändighet till ett attraktivt designelement.

Perfekt akustik för ljushuvuden med god hörsel

”Man lär för livet, inte för skolan” säger vi ofta och det underlättar inlärningen om skolan utformas som det nyrenoverade gymnasiet i Wolfenbüttel. Där är det bland annat den perforerade plåten från MEVACO (RT 5-8, stål, plåttjocklek 2,00 mm, pulverlackerad i efterhand) i både trapphuset och i studierummen som ska vara livet ut. Arkitekten Markus Kaupert från arkitektbyrån petersen pörksen partner architekten und stadtplaner bda och Kristin Wießel som är projektledare på smidesverkstaden Metallbau Wilhelm Schulze Töchter GmbH avslöjar hur de lyckades hitta en perfekt lösning bland annat med hänsyn till akustiken. De använde sig av en perforerad yta med 35 % perforering och invändigt filtlager.

Renässansslottet Wolfenbüttel med sina fyra flyglar är ett av de vackraste slotten i Niedersachsen. I slottet finns en gymnasieskola som utvidgats genom att 60-tals paviljongen ersatts med en nybyggnation av arkitektbyrån petersen pörksen partner architekten und stadtplaner bda från Lübeck. Huvudidén var att ge renässansslottet en tillbyggnad på tre våningar där utöver klassrummen även en skolmatsal skulle inrymmas.

Beklädnad för trappuppgångar och studierum

Arkitekten Markus Kaupert förklarar: ”Tillbyggnadens centrala hall förbinder matsalen på entréplanet med arbetsgallerian och studierummen som eleverna kan använda helt fritt. Både i trapphuset och i studierummen användes den perforerade plåten från MEVACO (RT 5-8, stål, tjocklek 2,00 mm).” Utrymmenas akustik spelade en särskilt stor roll. ”Det behövdes ytor som absorberade ljudet”, förklarar Markus Kaupert. Kristin Wießel som är projektledare på smidesverkstaden Metallbau Wilhelm Schulze Töchter GmbH som utförde metallarbetet utvecklar detta: ”På studierummen har vi använt en perforering på 35 % och strukit fast filt på insidan för att dämpa ljudet.” ”Den perforerade plåten gjorde det möjligt att integrera de ljudisolerande ytorna i de arkitektoniska elementen”, fortsätter Markus Kaupert. ”Den kombinerades med en inklädnad av mörk fenolhartsbehandlad kryssfaner. Studierummen och trapporna fungerar därför som frihängande mörkröda blanka konstruktioner.”

Specialtillverkningar i millimetermått

Arbetet var en utmaning, minns Kristin Wießel, och därför var det perfekt att anlita den specialiserade smidesverkstaden från Gardelegen. ”För trapporna konstruerade vi ett skelett av stålbetong och på det monterade vi en grund som sedan täcktes med lackerad plåt. Det handlade verkligen om specialtillverkning. Vi gjorde noggranna mätningar på plats för att alla mått skulle bli på millimetern, sedan gjorde vi ritningar som vi skickade till MEVACO. Efter leveransen monterade vi alla de obehandlade plåtarna bara för att kontrollera att allting passade och det passade perfekt! Sedan tog vi ned plåtarna igen, lackerade dem och satte tillbaka dem.”

Fin perforering för luftigare utseende

Markus Kaupert instämmer i att hans ritning förverkligades till punkt och pricka. ”Allt utfördes precis så konsekvent som vi önskade oss”, säger han. ”Valet av material och färgnyans påverkades framför allt av miljön. Den röda färgen hämtas från tegelpannorna på de omkringliggande husens tak. Vi upplevde det som mycket positivt att den perforerade plåten från MEVACO gick att kanta och foga som vanlig plåt men att den fina perforeringen gav plåten ett luftigare utseende.” Det stämmer att vi lär för livet och inte för skolan. Och ibland lär vi oss för livet när vi bygger om en skola.

skriv ut broschyr

Vår webbplats är inte optimerad för att visas i Internet Explorer. För att allt innehåll ska visas optimalt rekommenderar vi att du använder Google Chrome när du går in på våra webbsidor.

Direkt till nedladdningen stäng

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.