Se fram emot nästa möte!

Insyns- och solskydd av sträckmetall

Vid möten måste man kunna koncentrera sig. Störande blickar och solstrålar kan ha en ganska kontraproduktiv effekt. Då är ett snyggt insyns- och solskydd av sträckmetall till god hjälp. Inte heller kontorshusen nöjer sig med masstillverkade lösningar. Med MEVACO sträckmetall blir arbetet ett nöje.

Ett fantastiskt material för kreativa metallbyggare

Är det nervöst att installera ett sol- och insynsskydd i sträckmetall hos självaste MEVACO? Martin Klein svarar leende: ”Det är alltid en viktig uppgift som kräver stor noggrannhet. Nu var det naturligtvis ovanligt många experter som granskade arbetet. Sträckmetall är ett fantastiskt material, men ju mer avancerad infattningen är desto mer krävande blir uppgiften.” I detta fall användes en helt ny sträckmetall (romb, 62 x 28 x 14, aluminium, pulverlackerad i efterhand, RAL 9007, 2,00 mm). Materialets många präglingar och maskor kan få det att verka lite ostadigt. Den slutgiltiga konstruktionen måste vara stabil. Martin Klein satte därför fast en ram på baksidan. Han gjorde detta med osynliga fästen. Sedan lackerades hela konstruktionen. Den erfarna metallarbetaren använde sig av ett par knep. Han bearbetade exempelvis aluminiummaterialet med cirkelsåg. Även när det gäller ramen har Martin Klein ett par tips: ”För de som inte vill tillverka en egen ram är kantprofilerna från MEVACO ett utmärkt alternativ. För väldigt stora solskydd rekommenderar jag en ramkonstruktion och en förzinkning i efterhand som rostskydd.”

Den enda frågan som Martin Klein från företaget Hans Klein – Heizung und Sanitär GmbH i Schlierbach inte kan svara på är varför möteslokalen på MEVACO heter Mozart. Alla andra frågor besvarar han utan att tveka. Det är inte så konstigt eftersom han har så stor erfarenhet av både sträckmetall och perforerad plåt. Det har han fått trots att hans företag från början ägnade sig helt åt värmeteknik.

Inga masstillverkade lösningar

”Sedan utvidgade vi med sanitetsteknik och smide”, berättar Martin Klein. ”Vi har ändå alltid behövt ägna oss åt klensmide. Vi kom att utveckla egen värmeregleringsteknik för bostäder och tillverka den själva. Därför var vi redan väldigt insyltade med metallbearbetningen, till exempel när vi klädde in ventilationssystem med perforerad plåt. Vi har alltid levererat lösningar som inte är masstillverkade och våra lokaler ligger bredvid MEVACO så det är helt självklart att vi samarbetar.”

Flexibelt och ändå stabilt

Det var därför solskydd för möteslokalen Mozart blev vårt uppdrag. Det blir väldigt varmt där när solen ligger på fönstren. Det behövdes ett sol- och insynsskydd och det skulle (naturligtvis) vara av sträckmetall från MEVACO. ”Det var ovanligt många experter som granskade mitt arbete där”, skrattar Martin Klein. ”Särskilt eftersom det var första gången just den sträckmetallen användes (romb, 62 x 28 x 14, aluminium, pulverlackering i efterhand, RAL 9007, 2,00 mm). De många präglingarna och maskorna gör att materialet känns ostadigt när man håller det med händerna. Det är bara några få mellanrum som inte är stansade eller förskjutna men den slutgiltiga konstruktionen ska ändå vara stabil. Eftersom det inte går att svetsa aluminium har vi satt fast en ram på sträckmetallens baksida. Vi gjorde det så att fastsättningen är osynlig. Sedan lackerades hela konstruktionen.”

Lika snyggt som hållbart

Martin Klein fick användning för cirkelsågen under arbetet. ”Stålplåtar skär vi med en tunn vinkelslip. Aluminium går däremot utmärkt att bearbeta med en cirkelsåg.” Sedan skulle skenorna konstrueras så att konstruktionen kan förskjutas efter solen. ”Det visade sig att det räckte med en skena och att vi med en list kunde klara oss utan en andra. Det blev väldigt snyggt till slut och det ser lika bra ut än idag.” Det är ju faktiskt hållbarheten som utmärker sträckmetallen. Martin Klein använder den därför ofta. ”För ett tag sedan klädde vi in ett akvarium med den. Tack vare präglingen var luftgenomströmningen tillräcklig.”

Solskydd till Mozart

Han har fler tips att dela med sig av. ”Om man inte vill tillverka en egen profil fungerar kantprofilerna från MEVACO alldeles utmärkt. För riktigt stora solskydd utomhus rekommenderar jag en ramkonstruktion och förzinkning i efterhand som rostskydd.” Då är alla frågor besvarade utom en. Kan du inte tala om för oss varför möteslokalen heter Mozart? ”Det har jag verkligen ingen aning om”, erkänner Martin Klein leende. ”Men jag är säker på att även den geniala kompositören hade uppskattat våra solskydd av sträckmetall.”

skriv ut broschyr

Vår webbplats är inte optimerad för att visas i Internet Explorer. För att allt innehåll ska visas optimalt rekommenderar vi att du använder Google Chrome när du går in på våra webbsidor.

Direkt till nedladdningen stäng

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.