Tre fördelar med en sträckmetallfasad

Alla skyddsfördelar under samma tak

En fasad av sträckmetall ger dig tre viktiga fördelar. För det första god ventilation, för det andra väderskydd och för det tredje god stabilitet. En ekologisk möteslokal i Arnsgrün försågs med en fasad av sträckmetall. Och tack vare MEVACO blev byn genast lite färggladare.

Hur kommer man till fasaden med sträckmetalll?

”Var öppen för nya idéer” var mottot för arkitekten Alfred Görstner. Han har en ingenjörsexamen i kulturminnesvård från Bauhaus-universitetet i Weimar och har senare kompletterat dessa studier med ett internationellt masterprogram i membranstrukturer. Det är inte konstigt att en man med den bakgrunden har upptäckt fördelarna med sträckmetallen från MEVACO. För möteslokalen i Arnsgrün använde han just sträckmetall (romb, 110 x 52 x 24, aluminium). Det är en byggnad med träram och en ekologisk grundtanke. Alfred Görstner ser tre stora fördelar med sträckmetallen från MEVACO. Det är en perfekt produkt för en skyddsbeklädnad som måste vara ventilerad. Den hindrar vatten från att tränga in eftersom de tvärgående maskorna går ända ner till marken. Dessutom är sträckmetallen stabil och håller formen med en lättviktsram.

”Det började med köpet av en liten nedlagd livsmedelsbutik som under DDR-tiden haft namnet Konsum och låg i centrum av Arnsgrün”, minns Alfred Görstner. ”I Vogtländischen Oberland finns det inte så många sådana butikslokaler att få tag på så vi ville verkligen passa på. Det var mycket som talade för en utbyggnad. Vi ville skapa ett värdshus med möteslokaler som skulle smälta in i byn och förmedla en kreativ känsla utåt.”

Ekologisk träramskonstruktion med fasad av sträckmetall

Det var ingen enkel uppgift som arkitekten gav sin samarbetspartner Katrin Liesch. Grundkonstruktionens bärkraft krävde en individuell lösning. ”När vi hade renoverat och delvis förstärkt den, satte vi på ett stålbetongtak som stack ut sex meter i riktning mot dammen. Utifrån det byggde vi träramskonstruktionen med en ekologisk grundtanke. Den behövde en skyddsbeklädnad.” Det var då vi valde sträckmetall från MEVACO (romb, 110 x 52 x 24, aluminium).

Sträckmetall som luftig skyddsbeklädnad

”Jag hade redan tidigare använt sträckmetall”, berättar Alfred Görstner och nu blev det återigen det perfekta materialet. En skyddsbeklädnad måste vara ventilerad. Fördelen med sträckmetall är att det blir ökad luftrörelse i ytan utöver ventilationen. Underlaget ventileras och det är mycket bra ur konstruktionssynpunkt. Materialet hindrar vatten från att tränga in eftersom de tvärgående maskorna går ända ner till marken. En ytterligare fördel är att sträckmetall som spänns med en lättmetallram blir stabil och håller formen. Men jag rådde mina arkitektkolleger att anlita en erfaren metallarbetare. Måtten ska vara exakta för att ram och fogar ska stämma överens.”

Det gäller att veta hur: Nya idéer för fasader av sträckmetall

Alfred Görstner avslöjar ett litet trick: ”För att metallen inte ska sitta direkt mot väggen infogade vi hårdgummi från tillverkningen av matarband.” Man måste verkligen vara öppen för nya idéer. Det gällde även färgvalet. Med sträckmetallen från MEVACO hade vi alla möjligheter. ”Vi pulverlackerade den i en röd nyans. Det var en nymodighet som först överraskade en del av invånarna i byn men nu är alla nöjda. ”De gillar verkligen att vi också öppnat en gårdsbutik som förser byn och regionen med egentillverkad marmelad och sylt och konsthantverk av ull, tyg, trä och keramik och att det kommer så många mötesdeltagare till Arnsgrün nuförtiden.

MEVACO sträckmetall som orienteringshjälp

”Eftersom jag låter arkitekturen inspireras av mitt måleri erbjuder jag målningskurser i huset”, säger Alfred Görstner. ”Dessutom finns det kurser i att filta och spinna samt yogaträning. Gästerna trivs i de personligt inredda rummen och det finns gott om utrymme för festarrangemang. ”Här kan upp till 45 personer trivas tillsammans", skrattar Alfred Görstner. ”När våra gäster kommer körande och frågar efter vägen till Gästehaus Arnsgrün får de alltid till svar att det är trähuset med den vackra sträckmetallen.”

skriv ut broschyr

Vår webbplats är inte optimerad för att visas i Internet Explorer. För att allt innehåll ska visas optimalt rekommenderar vi att du använder Google Chrome när du går in på våra webbsidor.

Direkt till nedladdningen stäng

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.