Individuell utformning med fotoplåt

Bilder med djupverkan till Sparkasse Dachau

Sparkasse Dachau ville göra om interiören i sin kundlounge. Uppdraget gick till konstnären Michael Krause. Han bestämde sig för att använda fotoplåtar av aluminium. Bearbetade med metoden PerAction från MEVACO. Denna teknik gör perforerad fotoplåt till ett unikt designelement.

PerfAction är perfektion i aktion

De bästa idéerna är sådana där alla andra säger ”Jamen självklart! Varför har inte jag kommit på det?” Så kan det ha varit när Sparkasse Dachau anlitade konstnären Michael Krause för att han skulle skapa ett blickfång i bankens kundlounge som nyligen hade ritats om av inredningsarkitekten Bernhard Rückert. Michael Krause hämtade inspiration från de broar som finns avbildade på baksidan av eurosedlarna. Hans tanke var att överföra detta motiv till väggen i loungen och på så vis skapa en förbindelse mellan bank och kund. Tack vare PerfAction från MEVACO var det möjligt att stansa en bild av Kokorosbron i närheten av den grekiska staden Epirus på fem perforerade aluminiumplåtar med en tjocklek på 2,00 millimeter och göra bilden till en del av den nya loungen. ”Vi får många positiva kommentarer”, säger Christoph Zahn, marknadschef på Sparkasse Dachau. PerfAction från MEVACO är en teknik som går ut på att med hjälp av stansade hål i olika storlekar återge foton, företagslogotyper, symboler och siffror med fantastiskt djup på perforerad plåt.

Ingen gillar att vänta. Men om man nu är tvungen, så ska man ha det så trevligt som möjligt under tiden. Det var så Sparkasse Dachau resonerade när man anlitade den lokale inredningsarkitekten Bernhard Rückert och gav honom i uppdrag att bygga om det befintliga väntrummet för kunderna. Bernhard Rückert tog vara på rummets förutsättningar och kompletterade den rundade väggen med två cirkelformade ingångar. Sedan var det konstnären Michael Krauses tur att ta itu med inredningen: ”Dachau är en stad som präglas av vattnet. Här rinner floderna Amper och Maisach, i närheten finns Würm, Gröbenbach, Aschenbach, Mühlbach och det som återstår av Schleißheimer-kanalen från 1700-talet. Där det finns mycket vatten brukar det finnas många broar och som stenhuggare är jag lite svag för broar. De för människor samman och det var tanken bakom att ha broar som motiv på baksidan av alla eurosedlar. En allegori som dessutom passar perfekt för väntrummet på en bank.” Men Michael Krause var inte intresserad av att använda ett foto rakt upp och ner som föreställde en bro vilken som helst. ”Det är viktigt att skapa en relation till den faktiska arkitektoniska kontexten. Det runda valvet på den bro jag valde återspeglar på ett diskret sätt de cirkelformade ingångarna och den rundade väggen i den nya loungen. En bro som inte har någon ankrytning till regionen stämmer också väl överens med Sparkasses självständighet. När allt kommer omkring gör den här banken så mycket mer än att bara förvalta folks pengar efter bästa förmåga – de är faktiskt den icke-statliga inrättning som gör mest för att stödja konsten i regionen.”

Fotoplåtar gör väntan till en konstupplevelse

Att Michael Krause gärna arbetar i ovanliga material som gräs, betong och stål kom väl till pass. Han har studerat både vid Akademie der Bildenden Künste i München och Goldsmith College i London och arbetar ofta med att låta bild och material smälta samman. ”Det är fascinerande att kunna få till en djupverkan när man utgår från ett plant material. Det var precis det jag var ute efter när jag hittade PerfAction från MEVACO. Den här tekniken innebär att man använder stansade hål i olika storlekar för att återge foton, företagslogotyper, symboler och siffror på perforerad plåt. Jag åkte till produktionsanläggningen i Schlierbach och såg på när maskinen stansade ut alla hål utifrån ett foto som har räknats om i ett speciellt datorprogram.”

Den vackraste bron till kunden – tack vare ”Fotolochblech”

För bildbehandlingen använder MEVACO ett program från företagets österrikiska partner Fotoblech. Nästa steg för Michael Krause var att dyka ner i sitt stora bildarkiv i jakt på rätt bro. ”Jag såg framför mig något med dynamiska former”, förklarar han, ”för att verkligen fånga upp de rundningar som dominerar rummet. Den perforerade plåten från MEVACO gjorde det möjligt för mig att omvandla den tvådimensionella bilden till ett tredimensionellt element för att ge loungen ytterligare djup.” Till slut föll valet av motiv på Kokorosbron i närheten av den grekiska staden Epirus. Bilden överfördes med hjälp av PerfAction från MEVACO på fem perforerade aluminiumplåtar med en tjocklek på 2,00 millimeter. Resultatet blev en helt enastående fotorealistisk återgivning av skuggor och färgschatteringar. För att verkligen framhäva brobilden i all sin glans pulverlackerades MEVACO-plåtarna. Michael Krause valde kulören RAL 9010 rent vitt: ”Den vita plåten framhäver motivet utmärkt och kulören bildar en skarvlös övergång till den omgivande miljön i väntrummet.”

Fotoplåt: Små hål med stor verkan

Loungen i Sparkasse Dachau blev en välkommen möjlighet för Michael Krause att visa upp sitt arbete även utanför konsthallarna. Han har tidigare belönats med Economist Sculpture Prize och är stipendiat hos Cité Internationale des Artes i Paris, och han ställer ut sina verk både i Tyskland och utomlands. Nu har han fått möjlighet att visa upp ett av sina verk på hemorten, på en plats dit det varje dag kommer många människor. Christoph Zahn, marknadschef på Sparkasse Dachau, konstaterar: ”Våra kunder har fått en behaglig lounge, som både utstrålar lugn och ro och samtidigt är full av energi.” Ja, som sagt, det är väl ingen som tycker om att behöva vänta. Men om man nu måste så ska man åtminstone kunna ha det trevligt under tiden.

skriv ut broschyr

Vår webbplats är inte optimerad för att visas i Internet Explorer. För att allt innehåll ska visas optimalt rekommenderar vi att du använder Google Chrome när du går in på våra webbsidor.

Direkt till nedladdningen stäng

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.