Ny power för Budapests innenattklubb

Beklädnad av sträckmetall på tak, väggar och möbler

Den som vill dra till sig innefolket får inte vara medelmåttig. På inneklubbarna satsar man i stället på ny power. Och där träffar arkitektbyråerna mitt i prick med sträckmetall med romboida maskor. Tak, väggar och möbler skapar en unik urban look. Industridesign är helt enkelt det som gäller bland innefolket.

Fräsch design för den ledande partyhuvudstaden

”Vi ville ha ett stabilt och konkret namn”, berättar Péter Szendrő, ägare till arkitektbyrån 81font i Budapest. ”Och ’Kraft’ passar perfekt in på interiören i den här trendiga nattklubben.” Kraft ligger mitt i den ungerska huvudstaden, inte långt från Hotel Four Seasons. Hit kommer varje kväll över 2 000 danssugna besökare och de verkar trivas förträffligt i en miljö som består nästan helt av sendzimirförzinkad MEVACO sträckmetall 01 SM romboid i dimensionerna 8x4x1, 10x6x1, 12x6x2, 16x8x1,5 och 28x9x2,5. Extra effektfull blir sträckmetallen i kombination med den innovativa ljussättningen och på Kraft råder det ingen tvekan om att Budapest har återtagit sin plats som en av Europas partyhuvudstäder. Även projektledaren Horváth Kristóf är mycket entusiastisk över projektet: ”Vi ville ha ett material som var liktydigt med ’Power’, och MEVACO levererade verkligen.”

”Vi är hemma på klubbscenen”, förklarar Horváth Kristóf från arkitektbyrån 81font i Budapest. ”Vi är ju unga allihop och har rätt bra koll på läget.” Inte så konstigt att 81font redan har en imponerande meritlista med genomförda projekt: ”De senaste åren har vi varit med och byggt om och fräschat upp en hel del barer och lounger”, säger Péter Szendrő som äger 81font. Däribland inneställen som Doboz Bar, Méter Bar och Trafiq Bar.

Den verkliga powern

Men när det gällde Kraft krävdes att 81font satte ribban lite högre: ”Ska jag vara helt ärlig så såg det för bedrövligt ut när vi kom dit första gången 2012”, säger Horváth Kristóf. ”Allt var inklätt i gipsplattor och det är ju så hopplöst ute. Men under gipsplattorna fanns det betong och det kunde man jobba vidare på. Det var så vi fick idén att använda sträckmetall till takkassetterna, väggarna och möblerna. För oss är det ett material som verkligen utstrålar power”.

Fascinerande möjligheter

”I den här vevan surfade vi omkring på nätet och stötte på MEVACOs hemsida och gick in på rubriken ’Fascination’”, fortsätter Horváth Kristóf. ”Och vi blev verkligen fascinerade över hur mycket man kan göra med sträckmetall. När vi bläddrade i online-katalogen kändes det som om allt föll på plats: ett stort utbud, ett bra pris och detsamma gäller servicen. Vi beställde sendzimirförzinkad MEVACO sträckmetall 01 SM romboid i dimensionerna 8x4x1, 10x6x1, 12x6x2, 16x8x1,5 och 28x9x2,5. Sen var det bara att sätta igång.” Totalt använde man över 300 kvadratmeter sträckmetall. ”MEVACO såg till att vi fick all dokumentation vi behövde, så monteringen var inget problem”, säger Horváth Kristóf. ”När man sätter upp sträckmetall måste man vara noga med skärkanterna, i synnerhet om den ska användas i offentliga miljöer, så det lade vi ner extra mycket kraft på.”

Industridesign för innefolket

Renoveringen tog åtta månader och sedan var det dags för nyöppning. ”Det där var vi också lite oroliga för”, säger Péter Szendrő. ”Det gällde ju att hitta ett stabilt och konkret namn som kunde göra sträckmetallen från MEVACO och den bakomliggande betongen rättvisa. Men så kom vi på ’Kraft’. Det låter internationellt, och det är viktigt eftersom Budapest är centrum för den europeiska klubbscenen.” Kraft ligger väldigt centralt vid István-Széchenyi-platsen, precis i närheten av anrika Hotel Four Seasons och ett stenkast från Donau och Kedjebron. Men de flesta gästerna bryr sig inte ett smack om att klubben ligger nära floden, säger Horváth Kristóf och småler. ”De är nattvarelser”, säger han, de jagar helt andra upplevelser än den romantiska utsikten över Donau. ”Våra besökare vill ha industridesignen och det urbana – och så vill de dansa, förstås!” Och det får de på Kraft: en vanlig kväll kommer det över 2 000 gäster som släpper loss till en musikmix av hiphop, R’n’B, clubhouse och dancehall och njuter av den internationella nattklubbsatmosfären och MEVACOs sträckmetall.

skriv ut broschyr

Vår webbplats är inte optimerad för att visas i Internet Explorer. För att allt innehåll ska visas optimalt rekommenderar vi att du använder Google Chrome när du går in på våra webbsidor.

Direkt till nedladdningen stäng

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.