Privatbostad klädd med sträckmetall

Fasadskydd i Heidenheim drar till sig uppmärksamhet

Arkitekten Tjark-Marten Apetz bestämde sig tillsammans med arkitektbyrån Wolf Planung för sträckmetall från MEVACO som extra hållbart fasadskydd till sitt hus. Den perfekta hantverkaren för den här krävande uppgiften hittade man i Robert Smejkal. Med MEVACO sträckmetall av aluminium som behandlats med smutsavvisande, väder- och UV-beständigt våtlack har man nu fått en underhållsfri fasad som dessutom drar blickarna till sig.

Sträckmetall som skydd

”När ett gift arkitektpar skissar på sitt eget hus, svärfar också är arkitekt, byggnaden ska ligga på en brant och tomten bara är på 270 kvadratmeter – då krävs det intensiva överläggningar innan man har en perfekt skiss.” Tjark-Marten Apetz, som arbetar som arkitekt på byrån Wolf Planung i Heidenheim an der Brenz, ler när han tänker tillbaka. ”Då passade det bra att vi just hade slutfört saneringsarbetena på Scheuble-byggnaden i Heidenheims innerstad. Där hade vi nämligen monterat en värmeisolerad, ventilerad fasadkonstruktion av aluminiumelement från MEVACO. Därför började vi direkt fundera på om vi inte skulle kunna göra samma sak med vårt hus.”

Samtal på plats hos MEVACO

”Det var viktigt för oss att ännu en gång ta reda på allt om produktegenskaperna hos sträckmetall från MEVACO”, säger Tjark-Marten Apetz. ”Framför allt är måttoleranserna avgörande när man tar sig an en sådan här uppgift. Vi begav oss till MEVACO i Schlierbach där vi fick utmärkt rådgivning.” Medan samtalen pågick var bygget redan i full gång: en treplansvilla av färdiga delar av synlig betong med panoramafönster som ger en fantastisk utsikt över staden och floden Brenz med Alperna i bakgrunden. En väl tilltagen takterrass med stödfri omhägnad som kompletterar byggnadens kubiska karaktär, samt terrazzogolv och ekmöbler inomhus ger en lyckad kombination av urbant drömboende och äkta naturupplevelse. ”Nu gällde det att skydda huset mot väderpåverkan, UV-strålning och smuts”, förklarar Tjark-Marten. ”En traditionell putsfasad måste saneras vart tionde år. Vår fasad av sträckmetall från MEVACO är däremot extremt motståndskraftig. Vi behöver inte tänka på underhåll under det kommande halvseklet.”

Fasad av sträckmetall istället för traditionell putsfasad

När man skulle montera MEVACOs sträckmetall av aluminium, rombisk form, 160 x 52 x 24, med en livtjocklek på 2 mm och symmetriskt tillskuren på lång- och kortsidorna, kom den lokala hantverkaren Robert Smejkal på tal. Han hade precis belönats med förlagsgruppen Rudolf Müllers saneringspris 2014 för sitt arbete med Scheuble-byggnaden. Nu tog han sig an uppgiften att förse Tjark-Marten Apetz bostad med en underhållsfri fasad med hjälp av sträckmetall från MEVACO som dessutom skulle dra blickarna till sig: ”Man satte ett 200 mm tjockt värmeisolerande kompositsystem utanpå betongkuben”, förklarar Robert Smejkal. ”I isoleringen satte man i sin tur in lodräta trästycken som fungerade som underkonstruktion för sträckmetallfasaden. På så sätt uppstod en 50 mm bred ventilationsspalt. Eftersom man ser igenom sträckmetall lade man puts på isoleringen och målade den med svart fasadfärg.” Hantverkaren tar ett djupt andetag och tillägger med ett leende: ”Sedan kunde vårt arbete börja.”

Sträckmetallfasaden sitter som en smäck

Robert Smejkal fick sträckmetallplåtarna från MEVACO levererade i obehandlat skick. ”Med dem klädde vi sedan huset”, säger han. ”Det blev faktiskt totalt 400 kvadratmeter. Vi var tvungna att böja plåtarna i hörn, vid utsprång och fönster, och det kan man bara göra med obehandlade plåtar. Det är särskilt knivigt där skarvar möts. För att sträckmetallens mönster ska fortsätta likadant måste allt passa exakt vid skarvarna. När vi hade monterat fasaden perfekt numrerade vi plåtarna med löpande siffror – ungefär som när man monterar ned ett bondgårdshus för att sedan ställa upp det i en museiby. Siffrorna fördes in i byggritningen, så att vi sedan kunde montera ned fasaden igen. Nu skulle vi nämligen förse sträckmetallen med en skyddsbeläggning.”

Ett speciallack för väderbeständig sträckmetall

”Det var avgörande”, säger Robert Smejkal, ”att plåtarna anpassades och monterades med enorm exakthet i det här första arbetssteget. För när speciallacket väl är på plats är det mycket svårt att göra några ändringar.” ”Det handlar om ett högklassigt våtlack”, tillägger Tjark-Marten Apetz. ”En lackering som är mycket motståndskraftig mot både UV-strålning och all slags väderpåverkan och som dessutom är smutsavvisande.” När beläggningen väl var klar monterades de lackerade sträckmetallplåtarna på huset för andra gången. ”Den här gången för gott”, säger Robert Smejkal och skrattar. ”Naturligtvis kräver allt det här väldigt mycket arbete. När väl den sista biten sattes på garageporten och vi även hunnit omsluta brevlådan hade det redan gått ett år. Men med tanke på hur länge det håller är den tiden ingenting. Ta till exempel St. Martin-basilikan i Weingarten, Tysklands störta barockkyrka som snart fyller 300 år. Kupolerna är klädda i metall – och det är fortfarande det ursprungliga lagret som sitter där. Det kan man kalla hållbart.”

Ett hantverk med goda framtidsutsikter

Robert Smejkal ser en ljus framtid för sitt hantverk. ”Som representant för den fackliga landsorganisationen i Baden-Württemberg märker jag att kollegorna har en hög efterfrågan på sträckmetallfasader. Det är inte så konstigt, eftersom de håller länge och har ett intressant arkitektoniskt utseende.”

skriv ut broschyr

Vår webbplats är inte optimerad för att visas i Internet Explorer. För att allt innehåll ska visas optimalt rekommenderar vi att du använder Google Chrome när du går in på våra webbsidor.

Direkt till nedladdningen stäng

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.