Blickfång i cortenstål på vingård i Sydtyrolen

Ett väderbeständigt fasadskydd i traditionell skepnad

Det branta landskapet är bra för vinrankorna: vinbyn Völs ligger vid foten av bergsformationen Schlern, i närheten av Lago di Fiè, en av Italiens vackraste badsjöar. I den här delen av Sydtyrolen är vinodling inte något yrke – det är ett kall. En av vingårdarna är Bessererhof, som blivit känd för att under många år ha levererat produkter av allra högsta kvalitet. Framgången ledde dock till ett allt mer akut problem: verksamheten hade vuxit ur de befintliga lokalerna. Till slut tog ägaren Otmar Mair kontakt med arkitekten Theodor Gallmetzer och konstsmeden Klaus Andergassen för att börja diskutera ombyggnad.

Det funkar inte utan erfarenhet

”Jag hade redan varit med och byggt om vingården Kobler i Margreid och en privat vinkällare i Eppan an der Weinstraße, så jag hade en del erfarenhet i bagaget”, säger Theodor Gallmetzer. ”Det måste man ha när man ger sig på ett sådant här projekt. Till exempel ska druvorna behandlas varsamt även efter skörd. De måste kunna åka kana till pressningen, det går inte att pumpa upp dem. Det innebär att det krävs en takhöjd på upp till fyra meter.” Bredvid huvudbyggnaden låg en lada, precis som det brukar på traditionella gårdar i Sydtyrolen. ”Vi ville behålla båda vid ombyggnationen”, förklarar Theodor Gallmetzer. Resultatet blev en byggnad med tre våningar: ett underjordiskt vinlager, en vinkällare med fatkällare som är inbyggd i sluttningen och en övervåning med utrymmen för vinprovning, kontor, lager och avlastning.

Fasaden av cortenstål återspeglar vinregionens färger

”Eftersom allt här kretsar kring vin”, säger konstsmeden Klaus Andergassen, ”kom önskemålet att det skulle synas även på fasaden.” När det är dags för skörd är det gröna och bruna färger som dominerar Sydtyrolens vinlandskap. ”En vanlig putsad fasad skulle inte ha gjort dem rättvisa. Och trä slits för snabbt. Därför föll valet på cortenstål – 2 mm tjock MEVACO sträckmetall med romboidmaskor 62x20x7, för att vara riktigt exakt.” ”Cortenstål passar utmärkt till just fasader”, förklarar Theodor Gallmetzer. ”En anledning är förstås utseendet. Istället för att hela ytan är i exakt samma färg skiftar cortenstålet i vackra nyanser. Sen är det hållbart. Cortenstål är ett väderbeständigt konstruktionsstål som, när det utsätts för väder och vind, så småningom bildar ett tjockt spärrskikt med ämnen som koppar, krom och nickel. Skiktet skyddar mot vidare korrosion. Dessutom får stålet sitt karakteristiska, patinerade utseende, som inte går att tvätta bort.” Theodor Gallmetzer småler lite. ”Det var jag ju förstås tvungen att testa själv först.”

Under cortenfasaden

På så vis fick huset ett optimalt fasadskydd och en välventilerad fasad. För Theodor Gallmetzer som även arbetar som sakkunnig vid olika klimathusprojekt är det en annan viktig fördel med sträckmetall från MEVACO. För monteringen valde man bort den vanliga L-profilen och byggde istället en underkonstruktion med U-profiler som inte syntes utifrån. Där monterade sedan Klaus Andergassen sträckmetallen. Den största utmaningen för den erfarne konstsmeden var den branta tomten.

Detaljerna är viktiga, även när det är ont om tid

”Vi jobbade mycket med saxlift och kranar”, säger han. ”Det var så jag kunde skruva fast distanserna i underlaget. Jag hade bockat till dem själv av cortenstålsprofiler och satte fast dem med träskruv. Eftersom samarbetet med MEVACO flöt på så smidigt så lyckades vi hålla tidsplanen, även om den var tajt. Vi kunde inte sätta igång förrän sent på hösten, när vinskörden var klar, och vi var tvungna att vara färdiga innan det blev vinter på allvar. När det gäller sådana här projekt är det alltid smågrejerna som tar tid: det måste bli riktigt rakt kring balkonger, dörrar och fönster. Eftersom det var så snett fick vi kapa U-profilerna till vattenrännorna direkt på plats. Men vi lyckades bli klara i tid även med det.”

Cortenstål vinner mark i Sydtyrolen

Och vad tycker grannarna och alla turister om det nya Bessererhof? ”Det är idel lovord!” säger Theodor Gallmetzer. ”Både facktidningarna och folket i trakten verkar gilla det. För ett tag sen hörde de av sig från ett byggföretag och undrade hur vi hade gjort för att få det så snyggt. Så det är kanske inte så konstigt att man ser mer och mer cortenstål häromkring.” Om du är sugen på att åka till Bessererhof och tar Brennermotorvägen A13 genom Österrike kommer du att se cortenstål redan där. Vägräckena är nämligen tillverkade av just detta material.

skriv ut broschyr

Vår webbplats är inte optimerad för att visas i Internet Explorer. För att allt innehåll ska visas optimalt rekommenderar vi att du använder Google Chrome när du går in på våra webbsidor.

Direkt till nedladdningen stäng

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.