Modern arkitektur i idylliskt bergslandskap

FASAD AV STENGRÅ STRÄCKMETALL

Hur skapar man en tilltalande kontrast? Genom att placera modern arkitektur i ett idylliskt bergslandskap. Det var precis vad man gjorde i Jaufental i den sydtyrolska kommunen Ratschings. Den lilla orten med endast 440 invånare berikades nyligen med en extravagant byggnad – en prästgård, vars fasad är helt klädd i pulverlackerad sträckmetall. Den nya prästgården drar oemotståndligt blickarna till sig. Men det hårda vädret måste stängas ute.

Vågat och vunnit: beklädnad av sträckmetall

Det finns platser där allt fortfarande är i sin ordning. En av dem är Jaufental i den sydtyrolska kommunen Ratschings. Trakten präglas av alpängar, barrskog och pittoreska bondgårdar. Det finns visserligen turister här, men de är inte så många. Modern arkitektur är kanske det sista man förväntar sig på en sådan plats. Och ändå finns den där. En ny prästgård med en fasad av sträckmetall. Byggnadsstart var i maj 2014. I början av september 2016 firades invigningen. Men hur uppstod detta ovanliga projekt? Kommunen Ratschings ville skapa nya föreningslokaler och ett nytt församlingshem. Den ursprungliga prästgården var till åren kommen. Efter att den gamla byggnaden hade rivits, skulle det byggas en ny på samma ställe. Arkitektbyrån Lunz Zöschg & Partner i Bozen fick i uppdrag att ansvara för planeringen. De presenterade ett vågat koncept. En kubformad byggnad med trapetsformade fönster i olika utföranden och storlekar och med ett hölje av sträckmetall. Och kommunen visade sig vara förvånansvärt öppen för experiment.

Sträckmetall av aluminium som fasadskydd

Arkitekterna sökte efter ett material som kunde skydda den nya prästgården mot det hårda klimatet i bergen. Dessutom skulle utseendet påminna om den gamla prästgårdens perforerade fasad. Kommunen Ratschings genomförde en offentlig upphandling av projektet och kontraktet för fasadarbetena gick till firman Überegger från Sydtyrolen. Egentligen sysslar företaget huvudsakligen med grindkonstruktioner till industribyggnader. Men på något sätt tyckte de att projektet verkade lockande. Så ledde en sak till en annan och till att firman fick uppdraget. Varför valde man då MEVACO sträckmetall romb 76x35x11 av aluminium? Det avslöjar chefen Daniel Überegger för oss: ”Det är mycket enklare att bearbeta än andra material.” Förutom rombformen och strängtjockleken fanns inga ytterligare direktiv från arkitekten. Även typen av fastsättning föreslogs av firman Überegger. Hantverkarna hade inga svårigheter att få gehör för sina idéer. ”Vi klädde en modell med MEVACO sträckmetall och presenterade den för arkitekten.” Efter det kom man snabbt överens.

Välformad montering från topp till tå

Själva monteringen var en riktig utmaning, eftersom hantverkare från olika branscher måste anlitas. Allt från kunskapskrav till överenskomna tider skulle klaffa. Vid arbeten på en ytterfasad är det ju inte bara arkitekten och byggherren som bestämmer. Bland annat deltog även ett rörmokeri och ett snickeri. Det var viktigt att få en snygg avslutning över sträckmetallen och att inget vatten skulle kunna tränga in. ”Vi klädde in underkonstruktionen av massiva träplattor med sträckmetallen – 360° runtom hela huset”, förklarar Daniel Überegger. ”Det var en knepig uppgift att få fram en välformad montering. Vi måste ju hålla samma höjd och samma avstånd överallt.” Sex av hans nio medarbetare såg till att allt fungerade friktionsfritt. ”Bra planering är halva arbetet”, säger han med ett skratt.

Sträckmetall med individuellt anpassade hörn och kanter

Därtill kom husets arkitektoniska egenheter. Fönstren i olika former och storlekar. ”Egentligen rör det sig ju inte om fönster, utan om ljusöppningar”, förtydligar Daniel Überegger. ”Fönstren och dörrarna sitter cirka två meter in från fasaden.” Det innebär att man i princip redan är inne i byggnaden, innan man har gått in i huset. Man befinner sig i ett slags skyddat förrum. Detsamma gäller för de övre våningarna. Det hårda vädret måste stängas ute. Vilket är en klar fördel under de kalla vintrarna i Jaufental. Förberedelsen av sträckmetallen var mycket krävande, trots att MEVACO redan hade producerat och levererat specialmått – ingenting höll standardmått. För på varje enskild platta måste snedkanterna och hörnen skäras ut. För detta ändamål skaffade företaget en speciell cirkelsåg. ”Det sparade oss mycket arbetstid. På så sätt betalade sig investeringen snabbt.”

Rätlinjig och förträfflig!

Och vad tycker fackmannen om resultatet? ”Jag gillar kontrasten mellan den rätlinjiga fasaden och de trapetsformade ljusöppningarna”, säger Daniel Überegger. ”En sådan byggnad förväntar man sig egentligen snarare i en stad. Vi tyckte om att arbeta med projektet. Det är en skön känsla att exakt kunna omsätta kundens önskemål, både funktionellt och estetiskt.” För förutom nära kundkontakt, kvalitet och punktlighet är denna aspekt särskilt viktig för hantverksföretaget. ”Man måste lyssna på kunden, kommunicera mycket med varandra och arbeta nära tillsammans.” Vad gäller prästgården i Jaufental har detta helt uppenbart lyckats.

Mångsidighet på fyra nivåer

Den nya prästgården har allt. Den originella byggnaden är nämligen konstruerad för att fylla många funktioner. På första våningen ligger prästens bostad och pastorsexpeditionen. På andra våningen har två servicelägenheter integrerats. Men detta är inte allt. På bottenvåningen finns bland annat ett trumrum, ett sällskapsrum, ett ungdomsrum och en stor replokal. I källaren förvaras kyrkoutrustning och statyer. För de 440 invånarna i Jaufental är den nya ”multifunktonsprästgården” en stor tillgång.

skriv ut broschyr

Vår webbplats är inte optimerad för att visas i Internet Explorer. För att allt innehåll ska visas optimalt rekommenderar vi att du använder Google Chrome när du går in på våra webbsidor.

Direkt till nedladdningen stäng

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.