Dalblick med våggång

BALKONG- OCH TERRASSRÄCKEN MED PERFORERAD PLÅT

Ett hus med utsikt över Inntal – ett utmärkt ställe att bo på. Men ännu bättre skulle det vara om man kunde se lite av havet. Utopiskt? Nej, man behöver bara gestalta balkong- och terrassräckena på motsvarande sätt. Med MEVACO perforerad aluminiumplåt Creativ Line Halvmåne 2 mm. När ljuset faller på, kommer vågorna helt av sig själva. Metallfirman Seelaus från Barbian i Sydtyrolen förverkligade denna dröm för en mångårig kund med en fastighet i österrikiska Münster.

Se och häpna.

Det finns människor som älskar bergen. Och det finns människor som älskar havet. Men det finns också de som älskar båda saker. Då blir det svårt – om man inte har en fyndig metallfirma till hands. Som till exempel det lilla familjeföretaget Seelaus från Barbian i Sydtyrolen. De utrustade två terrasser och en balkong med ett räcke av MEVACO perforerad plåt till sin kund. Vad har nu det med havet att göra? Den perforerade aluminiumplåten Creativ Line Halvmåne 2 mm trollar fram ett vågmönster på golvet. På så sätt kan kunden njuta av utsikten över bergen och Inntal med medelhavskänsla. Det österrikiska Münster i regionen Kufstein omges av bergskedjan Rofan. Och huset ligger direkt vid skogsbrynet ovanför byn. Rena idyllen.

En drömkund

Uppdragsgivaren hade verkligen tur med metallfirman Seelaus. Men även omvänt var det på samma sätt. “Sådana kunder önskar man sig!“, menar Christian Seelaus. För vid genomförandet av projektet hade hantverkarna i stort sett fria händer. “Vi visade den perforerade plåten i MEVACO-katalogen för uppdragsgivaren och gjorde en ritning. Och med det var kunden nöjd. Trots att han ursprungligen ville ha en konstruktion komplett av rostfritt stål.“ Metallfirman Seelaus kunde utan vidare övertyga honom om fördelarna med aluminiumplåt. Med en efterföljande pulverlackering blir den lika massiv som rostfritt stål – precis enligt kundens önskemål. På så sätt blev man snabbt överens och arbetet kunde börja.

Det är den perfekta vågen – av perforerad plåt

Varför just perforerad aluminiumplåt Creativ Line Halvmåne 2 mm? “Jag testar gärna nya saker“, förklarar Christian Seelaus. “Jag har redan arbetat mycket med material från MEVACO och har gjort goda erfarenheter med det. Detta mönster var nytt för mig. Men jag tyckte om det meddetsamma.“ Den praktiska aspekten spelar naturligtvis också en roll. Pulverlackerad perforerad plåt ger nämligen ett mycket bra korrosionsskydd. Metallarbetaren bestämde sig för RAL Ton 9005 djupsvart. Som alltid beställde Christian Seelaus online. “Det är verkligen mycket praktiskt. MEVACO har en jättebra hemsida. Där visas till exempel slutpriserna automatiskt när man anger antalet artiklar. Och om man har några frågor, kan man helt enkelt ringa. Men i detta fall behövdes inte det. Det var ett relativt okomplicerat uppdrag.“ Christian Seelaus var också mycket nöjd med leveranstiden. “Allting kom snabbt trots att vi hade måttbeställt. Hos andra leverantörer brukar det ta längre tid. Men när vi hade monterat stolparna och räckena kunde vi omedelbart sätta i fyllnadselementen.“

Arbete med förhinder

Familjeföretaget Seelaus satte av två av sina fem medarbetare för projektet. Avståndet mellan Barbian och Münster är drygt 14 mil. Därför måste hantverkarna beräkna 3,5 timmars körning för varje arbetsdag. “Det gör oss ingenting“, kommenterar Christian Seelaus. “Vi tycker om att arbeta i Österrike. Och vi har redan genomfört många projekt till denna kund. Dessutom är det en bra referens att vi även arbetar utanför landsgränsen. Och inte minst är det en trevlig omväxling.“ I detta avseende är metallfirman mycket flexibel. Mindre nöjda var de med plattläggarnas arbete: “De använde inte maskeringstejp på stolparna som vi redan hade monterat och därför blev de helt nedsmutsade. Det kostade oss en hel dag att göra dem rena igen.“ För den som alltid är noga med renligheten vid arbetet är det obegripligt. Totalt tog projektet ca 4–5 veckor. “Naturligtvis var vi inte på plats hela tiden. Vi arbetade en till två dagar åt gången. Däremellan var vi sysselsatta på andra byggplatser“, förklarar metallarbetaren.

Allting blir bra med perforerad plåt.

“Mönstret är verkligen vackert. Jag tycker mycket om dessa vågor av ljus“, glädjer sig Christian Seelaus. “Personligen hade jag kanske använt lite mindre rostfritt stål. Men det är ju en smaksak. Och kunden är nöjd med resultatet.“ Den perforerade plåten var här inte i första hand avsedd som insynsskydd. Även om detta också var önskvärt. I det exponerade läget ville kunden inte vara helt utsatt för främmande blickar. Framför allt är plåten emellertid ett dekorativt designelement. Sett både inifrån och utifrån. “Räcket försågs inte komplett med fyllnadselement. På så sätt kommer det in mer ljus och utsikten hindras inte“, förklarar metallarbetaren.

skriv ut broschyr

Vår webbplats är inte optimerad för att visas i Internet Explorer. För att allt innehåll ska visas optimalt rekommenderar vi att du använder Google Chrome när du går in på våra webbsidor.

Direkt till nedladdningen stäng

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.