Ett staket som både välkomnar och skyddar

Unikt hålmönster skapat med CAD

Hur bär man sig åt för att välja rätt trädgårdsstaket till ett nytt hus? Det vet Florian Partl från metallverkstaden Metallbau Dekassian i den lilla österrikiska orten Völs en del om: ”En kund som vi har haft i många år kom till oss med en riktigt kul idé. Vi tog med oss idén och gjorde en CAD-ritning av staketet och sedan fick MEVACO stansa ut plåten.” Hos Europas ledande tillverkare av sträckmetall, perforerad plåt, krenelerat och svetsat galler erbjuder man nämligen numera helt personifierade produkter. Därför var det inga problem att förverkliga kundens önskemål och skapa ett mycket originellt och skräddarsytt staket runt det nybyggda huset.

Standardlösningarnas tid är förbi – MEVACO tillverkar plåt efter kundernas CAD-ritningar

Det som till en början verkar nästan barnsligt enkelt kan snart visa sig vara svårare än man trott. Som att bestämma sig för vilket staket som egentligen passar bäst till ens nybyggda hus, till exempel. Ett staket ska förstås markera tomtgränsen och skydda tomten innanför, men samtidigt får det inte se ut för mycket som en mur som signalerar till folk att hålla sig borta. ”Det var därför vi gillade kundens idé redan från början”, säger Florian Partl som jobbar på metallverkstaden Metallbau Dekassian i österrikiska Völs. ”Ett staket i perforerad plåt där vi skulle placera ut hålen efter ögonmått, där det blev snyggast. Tanken var att skapa ett stabilt staket som ger bra skydd, samtidigt som hålen får det att se lättare och mer välkomnande ut. Men sedan var frågan hur jag skulle beställa plåt där hålen var utplacerade lite på måfå enligt kundens önskemål. Därför gjorde vi en CAD-ritning som vi skickade till MEVACO.”

Fördjupningar för tredimensionell effekt

Florian, som är son till chefen Meinrad Partl, småler när han tänker tillbaka på uppdraget. Det är nämligen han som ansvarar för planering och förberedelser och där ingår också att göra CAD-ritningar. ”Det fanns ett par rejäla utmaningar”, fortsätter Florian Partl. ”Kunden ville bland annat att det skulle finnas fördjupningar så att hålen såg tredimensionella ut. Dessutom var staketet totalt 19 meter långt, uppdelat på flera sektioner och så skulle det förstås finnas både bilinfart och trädgårdsgrind, och det gällde att få det exakt på de här stora ytorna.”

Intensiva samtal med kunden

Men innan det var dags för montering gällde det först att komma överens med kunden om ritningen. Det hann bli rätt många skisser innan de slutgiltiga ritningarna var klara. ”Jag utgick från ett befintligt hålmönster och började ta bort hål i CAD så att de inte satt på regelbundna rader längre. Det mönster jag fick fram kopierade jag över till ritningen för hela staketet. Sedan var kruxet att så fort jag ändrade något i mönstret så uppstod en helt ny effekt. Jag visade skissen för kunden och sedan blev det en lång och intensiv diskussion. Skulle vi ha fler hål här? Kanske lite färre där? Skulle vi testa att placera ut dem på ett helt annat sätt på det där partiet? Så småningom började vi närma oss den optimala lösningen och det utseende som staketet har idag.”

Helt omöjligt med standardstansning

På Metallbau Dekassian var man redan klar med stålramarna till staketet när den slutgiltiga CAD-ritningen för plåtarna skickades till MEVACO i Schlierbach. ”Vi visste från början att det var dem vi skulle beställa från”, säger Florian Partl. ”Det är inte många företag som klarar av ett så ovanligt hålmönster eftersom det är helt omöjligt med standardstansning och vanliga maskiner.” Hos MEVACO valde man en 3 millimeter tjock aluminiumplåt och ett stansverktyg för runda hål Rv20–32. Eftersom ett av MEVACOs kundlöften är att företaget senast efter fyra dagar har den önskade specialprodukten klar för leverans dröjde det inte länge innan de perforerade plåtarna fanns på plats hos Metallbau Dekassian och det började närma sig montering.

Pulverlackerad för evigheten

”Ett så himla snyggt staket vill man förstås ska stå där för evigt”, skrattar Florian Partl, ”så vi såg till att pulverlackera den perforerade plåten också. Men först måste man göra rent den extremt noga så att beläggningen fäster ordentligt.” När rengöring och pulverlackering var avklarat nitades de färdiga plåtarna fast i stålramarna. ”Vi byggde staketet på plats och monterade dessutom en elmotor på infartsgrinden.” Husägaren blev mycket nöjd och även från grannarna hördes uppskattande kommentarer. Inte så konstigt kanske, eftersom staketet lyckas förena de där båda uppgifterna så väl – att skydda utan att bygga murar.

skriv ut broschyr

Vår webbplats är inte optimerad för att visas i Internet Explorer. För att allt innehåll ska visas optimalt rekommenderar vi att du använder Google Chrome när du går in på våra webbsidor.

Direkt till nedladdningen stäng

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.