Strålande tider i Graz

Bostadshus ger staden glans

När Österrikes näst största stad Graz år 2003 utnämndes till Europas kulturhuvudstad var det startskottet för en lång rad spännande projekt, projekt som tycktes ha legat och grott i stadens kreativa jordmån. Överallt sköt originella byggnader upp som svampar ur backen: barnmuseet på Friedrichgasse, Konstens hus, bostadskomplexet Rondo och Ben van Berkels fantasifulla skapelse Mumuth för musik och musikteater vid stadens konstuniversitet. Flerfamiljshuset ”golden skin” är arkitekten Karl Valentin Schwarzls bidrag till denna räcka av nyskapande samtidsarkitektur. Schwarzls, som arbetar på arkitektbyrån PLANAS, tog hjälp av företaget S. Jaritz Stahlbau & Montage GmbH och projektledaren Robert Wurzinger för att förverkliga sin vision om en byggnad som inte bara skulle bli till ett blickfång på en svårbebyggd stadstomt, utan också ett välkommet tillskott av bostäder i den snabbt växande staden. Till det guldglänsande skalet användes sammanlagt 800 kvadratmeter MEVACO-sträckmetall av stål och till balkongräckena 550 kvadratmeter sträckmetall av aluminium, även den från MEVACO.

Tidlöst färgval för tidlös arkitektur

”Jag vill bygga funktionellt och för användarna”, säger Karl Valentin Schwarzl som jobbar på arkitektkontoret PLANAS som ligger i Gratwein, strax norr om Graz. ”Men det hindrar ju inte att man samtidigt skapar tidlös arkitektur och förverkligar folks bostadsdrömmar”, tillägger han med ett leende. Men vad är egentligen tidlös arkitektur? Den frågan har stötts och blötts så länge någon kan minnas. ”Funktionell design”, säger vissa, ”omisskännlig estetik”, menar andra. I stadsdelen St. Peter har Karl Valentin Schwarzl bidragit med sin egen infallsvinkel till de lärdes tvist: ”Här är det färgen som står för det arkitektoniska avtrycket”, säger han och fortsätter ”När det gällde byggnaden på Brucknerstraße jobbade vi med den tidlösaste av alla färgsättningar i mänsklighetens historia: guld.”

För människor ofta försummas av arkitekturen

Det rörde sig närmare bestämt om 800 kvadratmeter sträckmetall från MEVACO, 2 mm tjock, romb 100x40x10, tillverkad i stål och efterbehandlad med guldglänsande pulverlackering. Så skapades ett hus som nu skänker ytterligare strålglans till en stad rik på spektakulära byggnader. Sedan Graz 2003 utnämndes till Europas kulturhuvudstad har nämligen en lång rad namnkunniga arkitekter vallfärdat hit och kommit att berika staden med flera lyckade exempel på banbrytande, samtida arkitektur. Allt från det nya barnmuseet och Konstens hus, till bostadskomplexet Rondo och Ben van Berkels fantasifulla skapelse Mumuth för musik och musikteater vid stadens konstfakultet. Karl Valentin Schwarzl ler lite när han hör uppräkningen: ”Tidigare har jag mest ritat mindre och inte lika iögonenfallande byggnader”, säger han. ”Som förskolor, skolor och hyreshus till allmännyttan. Man skulle kunna säga att PLANAS framförallt skapar arkitektur för människor som ofta försummas av arkitekturen.”

Golden skin mildrar bostadsbristen

En ambition som även kan sägas gälla för golden skin, eftersom denna byggnad, trots ett svårtillgängligt läge, har gett ett välkommet tillskott av bostäder i den snabbt växande staden. ”Det var ingen lätt tomt att bygga på”, förklarar arkitekten. ”Dels går den starkt trafikerade St. Peter-huvudgatan här, dels finns det andra bostadshus precis i närheten. Det var därför vi placerade entréerna på nordsidan och öppnade huset åt söder. Det gyllene skalet som löper utanför fasaden skärmar både av huset mot gatan och gav oss fritt spelrum att utforma lägenheterna som vi ville. Dessutom manar byggnaden till eftertanke. De som går eller åker förbi blir nyfikna och börjar fundera på vad som döljer sig där innanför.”

Långvarig och noggrann planering

Men det skulle komma att krävas en hel del arbete innan det var dags att börja bygga. I planerings- och ritningsfasen steg Robert Wurzinger fram som ”Man of the match”. Han är sakkunnig i stålkonstruktions- och smidesarbeten vid företaget S. Jaritz Stahlbau & Montage och fick snart rollen som projektledare. Robert Wurzinger tänker tillbaka på projektet: ”Byggstarten var på sommaren 2015 och redan ett år senare firade vi att hela huset var klart. Det gällde både att hålla sig exakt till beräkningarna och samtidigt hantera alla tekniska utmaningar.”

Precisionssamarbete mellan verkstad och planeringsansvariga

Bland annat saknades en konstruktionsritning för själva skalet, så man stod utan exakta mått och detaljerade uppgifter om hur denna del av planritningen skulle förverkligas. ”Det gjorde att den tredimensionella fasaden framförallt kom till i ett 3D-CAD-program”, säger Robert Wurzinger. ”När man tittar på huset ser man tydligt det utstickande frampartiet. Där löper den svängda fasaden samman med en lutande konisk yta. Den här delen var vi tvungna att sätta ihop i verkstaden hos S. Jaritz Stahlbau & Montage. Det ställde stora krav på att samarbetet mellan tillverkare och planläggningskontor.”

Snabb leverans avgörande

Det var här MEVACO kom in i bilden. ”Vi hade ju bara ett år på oss att få klart bygget”, fortsätter Robert Wurzinger, ”MEVACO kunde leverera stora kvantiteter sträckmetall snabbare än konkurrenterna. Det var ett viktigt argument för oss.” Förutom 800 kvadratmeter MEVACO sträckmetall till det utanpåliggande, gyllene skalet gick det åt ytterligare 550 kvadratmeter 2 mm tjock MEVACO sträckmetall av aluminium, romb 110x52x24, efterbehandlad med pulverlackering, till balkongerna. Medan sträckmetallen tillverkades monterades en stabil underliggande konstruktion av profilrör med rostfria fästankare på betongkonsolerna. Efter leveransen svetsades sträckmetallen fast på förborrade plattstål, som gick hela vägen runt men inte var sammansvetsade, och varmförzinkades. ”Först därefter pulverlackerades samtliga färgade ytor ytterligare en gång”, förklarar Robert Wurzinger, ”och sedan skruvade vi upp alltsammans med borrskruvar på underkonstruktionen.”

Sträckmetallens elasticitet bibehålls

För att kompensera för sättningar och längdförändringar var det nödvändigt att bygga upp den vertikala underkonstruktionen våningsvis. ”Det gjorde att vi kunde jämna ut eventuella tillverkningstoleranser”, säger Robert Wurzinger. ”Av samma anledning satte vi på en ram på sträckmetallen som vi lämnade öppen i hörnen. På så vis behöll vi sträckmetallens fjädrande egenskaper.”

Mycket nöjda arkitekter

Till arkitekternas stora glädje klarade S. Jaritz Stahlbau & Montage GmbH och Robert Wurzinger såväl tekniska som logistiska utmaningar inom utsatt tid och utan att gå över budget. ”Det grejade de riktigt bra”, säger Karl Valentin Schwarzl och tillägger: ”För alla oss som var inblandade är golden skin ett bevis på att vi även när det gäller bostäder kan åstadkomma arkitektoniskt nyskapande trots en tajt budget.”

skriv ut broschyr

Vår webbplats är inte optimerad för att visas i Internet Explorer. För att allt innehåll ska visas optimalt rekommenderar vi att du använder Google Chrome när du går in på våra webbsidor.

Direkt till nedladdningen stäng

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.