Ett shoppingtempel som stimulerar fantasin

Detta händer när en internationell toppdesigner upptäcker sträckmetall

” 凄い, sugoi”, säger japanerna när de tycker någonting är särskilt snyggt, storartat och modernt. 綺麗 – kirei – är det rätta uttrycket när kvinnlighet dessutom spelar in. Inte så konstigt att man säger både 凄い sugoi och 綺麗 kirei om La Perlas nya flagship store, sensuellt gestaltad med stora mängder sträckmetall från MEVACO av stjärnarkitekten Roberto Baciocchi. Och vad anser mästaren själv om detta? ”Jag vill överraska besökarna och stimulera deras fantasi. De ska trivas och uppslukas av denna helt egna värld. Mina rum inbjuder alltid till att drömma och upptäcka de egna dolda önskningarna. Det är också anledningen till att jag valde MEVACO sträckmetall, eftersom den passar så bra till kvinnans väsen. Man ser ytan, men under den lyser mycket mera igenom – det hemlighetsfulla som det gäller att upptäcka.”

Underkläder lika värdefulla som smycken

När Ada Masotti 1954 öppnade sitt lilla underklädesskrädderi i Bologna, drömde hon säkert inte om att hennes märke La Perla en gång skulle höra till världens toppmärken. Men hon tycks ändå ha haft gott självförtroende redan från början och presenterade sina första kollektioner i schatuller klädda med röd sammet, som påminde om smyckeskrin. När inredningsarkitekten Roberto Baciocchi började med arbetet att gestalta La Perlas nya flagship store i det trendiga kvarteret Aoyama i hjärtat av Tokyo, tog han åter upp idén om den formfulländade förpackningen: ”Både ut- och invändigt har jag låtit byggnaden inspireras av kvinnliga former”, säger han. ”Därför presenteras de exklusiva underkläderna i vitriner, som ser ut som stora pärlor. Denna tanke gav mig också inspiration till att använda sträckmetall, eftersom den på ett modernt och tekniskt sätt påminner om tyll och spetsar; om slöjan som först måste lyftas för att avslöja hemligheten bakom kvinnan. Sträckmetall påminner mig om något genomskinligt och samtidigt dolt, som hår eller sidensjalar. Jag arbetar alltid med starka symboler, som jag överför till det moderna och materiella, eftersom jag vet att människor reagerar mycket emotionellt på detta.”

Sträckmetall, noggrant pulverlackerad och bearbetad

För att förverkliga sin vision använde Roberto Baciocchi MEVACO sträckmetall Romboid 76x35x11 av stål, tjocklek 1,5 mm, efterbehandlad med pulverlackering och MEVACO sträckmetall Romboid, 16x8x1,5 av stål, tjocklek 1,0 mm, också efterbehandlad med pulverlackering. Till båda material valde han en särskilt påkostad pulverlackering i guldfärg, där sektionerna först skars till, ramades in och sedan pulverlackerades.

En attraktion i det trendiga kvarteret Aoyama

La Perlas flagship store har snabbt utvecklats till en magnet i Aoyama. Läget i närheten av Shinjuku, världens trafiktätaste station, gör att otaliga besökare kan låta sig förtrollas av den ovanliga byggnadens gyllene glans. ”Vid första anblicken är det omöjligt att kategorisera huset”, säger Roberto Baciocchi apropå byggnadens form. ”Det finns inga räta vinklar, inga fyrkantiga former. I stället är det en hemlighetsfull och samtidigt inbjudande kontur som påminner om en slipad ädelsten, förstärkt av den glänsande sträckmetallens silhuettliknande utseende, som dominerar omgivningen. Inne väntar många intima rum på besökarna. Rum som även de lyser i guld, silver, violett och azurblått, eftersom sträckmetallen vi använder där belyses bakifrån. Detta gör shoppingen till en verklig upplevelse.”

Näthandeln bygger inga varumärken

Det leder Roberto Baciocchi in på frågan hur viktigt det egentligen är att ha en flagship store i ett av världens dyraste lägen, så här i näthandelns tidevarv? ”Det är viktigare än någonsin”, menar han. ”För att kunna kommunicera med märket, behöver kunderna sitt eget materiella rike – ett ställe att gå till. Det virtuella rummet räcker inte för att bygga upp ett varumärkes identitet.” Ett budskap som kommer till fysiskt uttryck i de utvalda materialen: ”MEVACO sträckmetall lyser och verkar transparent”, förklarar Roberto Baciocchi, ”på så sätt formar den rummet och omger det utan att begränsa det. Den virtuella världen når snabbt sina begränsningar, vilket den materiella omgivningen i flagshipbutiken inte gör.” Här småler stjärndesignern och tillägger: ”Det är naturligtvis bara möjligt om man använder de valda materialen på rätt sätt.” Och så får sträckmetallen från MEVACO visa sig från sin sensuella sida mitt i Tokyo och bevisa att den inte bara är hållbar och tillförlitlig, utan också 凄い sugoi och 綺麗 kirei.

skriv ut broschyr

Vår webbplats är inte optimerad för att visas i Internet Explorer. För att allt innehåll ska visas optimalt rekommenderar vi att du använder Google Chrome när du går in på våra webbsidor.

Direkt till nedladdningen stäng

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.