Perforerad plåt från Mevaco är billigare än trä

Ett berg mitt i byn? Välkommen till Tofana Explorer's Home!

För semesterfirare som tar vägen genom Pustertal eller Gadertal i riktning mot St. Kassian i italienska Sydtyrolen utgör Dolomiternas 3000 meter höga bergstoppar en fantastisk kuliss. Döm om deras förvåning när kommer fram till St. Kassian och hittar ytterligare ett berg mitt i byn, bara några meter från gågatan. Hur det kommer sig? Svaret finns hos hotellägaren Günther Frena, arkitekter från noa*, Roman Castlunger från Castlunger Metal och så MEVACOs perforerade plåt. Tillsammans har de skapat Tofana Explorer's Home – hotellet som såväl utvändigt som invändigt hämtar sin inspiration från områdets berglandskap. Aldrig har väl ett berg känts så inbjudande!

Renovera eller bygga nytt?

Allt började med ett stort beslut. Hotell Tofana hade byggts redan 1933 och började uppvisa tydliga ålderstecken. ”Redan mina farföräldrar och föräldrar byggde ständigt om och till”, säger Günther Frena som driver familjeföretaget i tredje generationen tillsammans med sin fru Verena. ”Med tiden konstaterade vi att det blev allt svårare att utan problem sköta hotellet på ett sätt som uppfyllde de krav som dagens gäster ställer, så 2016 bestämde vi oss för att riva byggnaden. Vi längtade verkligen efter att börja om med något helt nytt!”

En ovanlig idé förverkligas.

”Nej, det stämmer – vi är nog inte riktigt som alla andra”, skrattar Günther Frena under samtalet. ”När vi skulle bygga nytt ville vi ha något speciellt, som inte var en kopia av något annat. Vi är själva väldigt intresserade av sport och friluftsliv, och det är många skidåkare, vandrare, mountainbikecyklister och tävlingscyklister som kommer till oss, eftersom vi är en perfekt startpunkt för den typen av aktiviteter. Här finns ju Valparola-passet, den berömda Sellaronda-turen och massor av fina vandringsvägar precis runt knuten. Så vi ville helt enkelt att det som lockar i naturen utanför också skulle återspeglas inomhus.”

Ett berg på utsidan – avkoppling på insidan.

Och så blev det. Precis som sig bör för ett berg i Dolomiterna skiftar Tofana Explorer's Home hela tiden utseende beroende på perspektiv: fasaderna är fulla av kanter och utsprång där ingen del är den andra lik. På terrasserna växer träd och på hotellets topp finns en utomhus-jacuzzi med hisnande utsikt över St. Kassians omgivande berglandskap. Inomhus imponerar A-energihuset med sin öppna planlösning och stora ljusa fönster. Receptionen påminner om en liftkabin. Det finns en cykelverkstad och ett gym med vyer som får vissa av gästerna att glömma varför de är där. ”Till och med arbetsrutinerna i kök och restaurang fungerar perfekt nu”, säger Günther Frena.

Ibland är billigt det bästa alternativet.

Frågan som återstår är varför man bestämde sig för att använda 670 kvadratmeter perforerad plåt från MEVACO till bygget. Här kan hotellägaren inte låta bli att le lite. ”Egentligen tänkte vi först på trä vid planeringen”, säger han. ”Det är ju inte så konstigt här uppe i bergen.” Men miniräknaren talade sitt tydliga språk: ”Trä är dyrt att underhålla. Perforerad plåt från MEVACO var jämförelsevis billigt och håller länge. Det var det som avgjorde.” Därtill kom att Günther Frena uppskattade den perforerade plåtens lätthet. ”Vi ville inte ha så mycket raka linjer, utan omväxling”, förklarar han det slutliga beslutet att använda perforerad plåt från MEVACO. ”Från MEVACOs Creativ Line-serie använde vi två olika varianter plus två andra klassiska perforeringar”, säger Roman Castlunger på Castlunger Metal i St. Martin in Thurn. ”Vi använde Arabica och Honeycomb från Creativ Line och de klassiska perforeringarna RT10-15 och LvL 10x50-19-60. Även Roman Castlungers företag drivs i tredje generationen, vilket han själv ser som en stor fördel: ”För oss är kunskap förutsättningen för förstklassig kvalitet. Och under vår firmas 85-åriga historia har vi hunnit samla på oss en hel del kunskap!”

En byggplats med många utmaningar.

Det kunde även Günther Frena dra nytta av. ”Den perforerade plåten ger en urban känsla mitt bland bergen”, förklarar han det ovanliga utseendet på sitt hotell. ”Våra gäster älskar det. De är stormförtjusta!” Men innan man får lön för mödan, måste arbetet utföras. ”Vi monterade den perforerade plåten på hela utsidan vid trappor och räcken”, säger Roman Castlunger. ”Det var en krävande byggplats med många tekniska utmaningar. Det började med att vi monterade samtliga räcken utan byggställning och endast med hjälp av lyftar och lyftkranar, eftersom det var den enda möjligheten i den här terrängen. Därtill kom att alla perforerade plåtar – inte mindre än 500 stycken – hade olika format. Dem fick vi först kanta innan vi kunde montera dem.” Det var inte så enkelt, men det lönade sig: ”Som jag ser det har perforerad plåt två avgörande fördelar”, säger plåtslagaren. ”Den ena är estetiken. Perforerad plåt är ren, enkel och ändå mångsidig. Den andra fördelen är helt klart den lägre vikten.”

Ser optimistiskt på framtiden

Därmed kommer vi tillbaka till byggherren, som nöjt kunde se hur hans hotell alltmer tog form och började likna ett berg. ”Vi har samarbetat med MEVACO i mer än tio år”, säger Roman Castlunger. ”Eftersom man använder allt fler stålprodukter i byggbranschen och kunderna kräver en allt högre kvalitet, är jag övertygad om att vi kommer göra många fler spännande projekt tillsammans i framtiden.” Hotellägaren Günther Frena blickar också framåt med optimism. ”Nu kommer det gäster till oss som aldrig hade åkt till St. Kassian förut”, säger han. ”På så sätt har vårt berghotell blivit en stor sak för hela orten!”

skriv ut broschyr

Vår webbplats är inte optimerad för att visas i Internet Explorer. För att allt innehåll ska visas optimalt rekommenderar vi att du använder Google Chrome när du går in på våra webbsidor.

Direkt till nedladdningen stäng

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.