En juvel i ett kvarter i omvandling

STADSDELEN "6. BEZIRK" I WIEN HAR BLIVIT EN ATTRAKTION RIKARE

Vid ombyggnaden av fastigheten Stumpergasse 60 i stadsdelen "6. Bezirk" i Wien träffades en duo med samma inställning till individuella lösningar, nämligen arkitekten Isa Stein från Studio für Kunst und Architektur i Wien och Linz och Andreas Jaeschke från NILU Stahlbau Wien. "Bra arkitektur", betonar Isa Stein "har att göra med att "bry sig om". Eftersom ingen plats och inget krav är det andra likt, finns inte heller något standardförfarande. Arkitektur utmärker sig särskilt när olika lösningar är möjliga, som i detta fall då man var på jakt efter ett optimalt skuggskydd.“ Andreas Jaeschke tillfogar: "Insynsskyddet av MEVACO Creativ Line perforerad plåt i rostfritt stål låg utanför det som vi normalt arbetar med. I regel bygger vi hallar eller utför - som i denna byggnad - arbetena på takvåningens konstruktion, underbyggnaderna och balkongerna med inte mindre än 133 ton stål. Naturligtvis kan vi bygga en spiraltrappa och vi tillverkar även konstobjekt till staden Wien. Vi försöker alltid göra allt möjligt och erbjuda den bästa lösningen. Även i detta fall där det rörde sig som skuggskydd."

Mångårig stor renovering

Fastigheten Stumpergasse 60 mitt i Wiens hjärta är en av dessa byggnader som turisterna älskar - byggd i historisk stil med praktfulla fasaddekorationer. Men nu hade huset blivit gammalt och måste renoveras. Renoveringen startade 2013 och avslutades två år senare. "Husets innandöme revs ut och de fyra våningarna grundsanerades. Det uppstod tvåvåningslägenheter med öppen planlösning, stora balkonger, moderna badrum och ljusinsläpp", förklarar arkitekten Isa Stein. "Dessutom försåg vi byggnaden med en okonventionell takutbyggnad." För dessa arbeten ansvarade huvudsakligen Andreas Jaeschke från NILU Stahlbau Wien och hans team: "När innandömet revs ut genomförde vi stålförstärkningarna, byggde dessutom in 35 ton stål och konstruerade svävande balkonger och glasräcken. Men en dag uppstod en helt annan fråga: Hur ska vi få optimalt skuggskydd?"

Väderförhållanden - en avgörande faktor

"Naturligtvis måste man vid planeringen arbeta med transparenta och realistiska kostnader", tillägger Isa Stein här. De första idéerna om skuggskydd som uppstod var tryckta tyger. Dessa idéer avfärdades snabbt när det stod klart vad de skulle kosta. Vid samma tid upptäckte Isa Stein och Andreas Jaeschke MEVACO:s fascinationssidor på nätet. "Vi pratade just om väderförhållandena i staden", minns Andreas Jaeschke, "om den kalla vintern, den varma sommaren, blåsten och regnet på våren och hösten. Idén att arbeta med perforerad plåt var plötsligt mycket realistisk." Andreas Jaeschke föreslog perforerad plåt från flera leverantörer, men även i detta fall var det miniräknaren som avgjorde: "MEVACO:s pris/prestanda-förhållande är helt enkelt oslagbart. Även rådgivningen och det okomplicerade samarbetet var toppen. Och det var bra, eftersom vi var tillräckligt upptagna med det tekniska genomförandet av projektet."

När det krävs perfektion in i detalj

Totalt användes 78 MEVACO perforerade plåtar EVH30x70 i rostfritt stål 1,5mm i serien Creativ Line. "Det började med matematik", säger Andreas Jaeschke. Vi hade tre plåtstorlekar och därför måste vi först räkna. Dels behövde vi 4,30 meter höga och 1,25 meter breda skuggelement och dels andra element som skulle vara exakt 4 meter höga. Dessa mått uppnådde vi genom att sätta ihop vardera två perforerade plåtar. För att få osynliga skarvar, måste de omgivande kanterna passa in exakt i varandra. Lika exakt anpassade vi hålen i hålplåtarna som rör vid varandra. För att klara denna uppgift provade vi olika saker på datorn. Och MEVACO:s rådgivning var också guld värd!"

Underbara ljusspel förstärker rumsmiljön

"Naturligtvis ger de skjutbara jalusierna av perforerad plåt byggnaden det önskade moderna utseendet", säger Isa Stein. "Men framför allt profiterar de boende av de underbara ljusspelen i rummen. Också i badrummet gör skugg-/ljuseffekten att man gärna uppehåller sig där." Men innan det hade kommit så långt, var det först hantverkarnas tur igen. "Om det är något de boende och grannarna inte vill ha, så är det oönskade klapprande ljud. Och det är ofta mycket blåsigt här i gatan. Eftersom vi satte fast de skjutbara jalusierna på formrör av rostfritt stål, funderade vi först på att använda skruvar och nitar. Men den idén släppte vi snabbt när vi tog närmare reda på vindförhållandena. Det hade aldrig kunnat ge ett optimalt resultat. I stället punktsvetsade vi plåtarna på rören och limmade fast dem. Nu kan de boende och grannarna vara helt säkra på att ingenting klapprar!"

En stadsdel i uppbrottsstämning

Med tanke på att en så stor ombyggnad inte kan göras i en handvändning, blev resultatet perfekt till slut. "Stadsdelen "6. Bezirk" runtom Stumpergasse befinner sig i uppbrott", menar Isa Stein. "Det har att göra med Westbahnhof, en av Österrikes vackraste järnvägsstationer som ligger precis i närheten, dess underjordiska köpcentrum BahnhofCity Wien West och den nyrenoverade Mariahilferstraße runt hörnet." I kvarteret dyker trendiga krogar och innebutiker upp som drar unga familjer och stadens hippa konstscen till sig. "Där passar fasaden på den renoverade fastigheten med de skjutbara jalusierna av perforerad plåt särskilt bra in i bilden", säger Isa Stein. "Det är alltså inte så konstigt att vi bara har fått positiva reaktioner."

skriv ut broschyr

Vår webbplats är inte optimerad för att visas i Internet Explorer. För att allt innehåll ska visas optimalt rekommenderar vi att du använder Google Chrome när du går in på våra webbsidor.

Direkt till nedladdningen stäng

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.