En fontän med sträckmetall från MEVACO

Gammal tradition i modern skepnad

Att designa och bygga en unik fontän på en historisk plats hör till höjdpunkterna i karriären för Matthias Heymann, som sedan 2013 är en av två chefer på Artesia GmbH i Augustdorf. I nederländska Vaals, nära gränsen till både Belgien och Tyskland och därmed i omedelbar närhet till residensstaden Aachen, har det före detta spinneriet Clermont komplett sanerats. Mellan byggnaderna anlades i samband med detta en fontän, som med sin vågiga yta av 1,0 millimeter tjock MEVACO-sträckmetall Romboid 110x52x24 av rostfritt stål tydligt återspeglar spinneriets historia.

När ett spinneri förvandlas till ett rådhus

Den som besöker kvarteret Vaalserquartier i Aachen – från tidig medeltid till reformationen kröningsstad för tysk-romerska kungar och kejsare – för att korsa gränsen till Nederländerna, kommer redan efter några minuter till den lilla staden Vaals. Där genomfördes nyligen en helsanering av det före detta spinneriet Clermont, som i dag används som rådhus, med beaktande av originalplanerna från 1761. Byggherrarna avstod från att återskapa den färgeriflygel som revs på trettiotalet och uppgraderade i stället anläggningens återstående tre flyglar med en alldeles speciell fontän. ”Landskapsarkitekterna Club L 94 från Köln genomförde en upphandling”, säger Matthias Heymann, en av de båda cheferna på Artesia GmbH i Augustdorf, ”som vi vann med vårt koncept.”

Fontän som ger sken av kokande vatten

Club L 94-landskapsarkitekternas idé var att fontänens vatten skulle ge sken av att koka, en process som förr användes för att färga tyger. Detta visade sig vara en teknisk utmaning. ”För att ge rätt effekt monterade vi en pumpkammare med den nödvändiga vattentekniken under markytan”, förklarar Matthias Heymann. ”De installerade pumparna suger upp vattnet från kammarens reservoar och transporterar det via rörledningssystem till bassängen av rostfritt stål. Cirkulationen och ett automatiskt doseringssystem renar vattnet, så att det alltid är klart och algfritt. Med en sidokanalkompressor, som vi monterade i teknikschaktet fick vi sedan till den bubblande effekten.”

Över vattnet flyter en textilduk … av sträckmetall

Man stannade dock inte där. ”Arkitekterna på Club L 94 ville med hjälp av sträckmetall konstruera färgade tygdukar som skulle kunna flyta på det bubblande vattnet. Det var dock inte lätt att hitta rätt material till det.” Till slut lyckades vi hos MEVACO: 1,0 mm tjock MEVACO sträckmetall Romboid 110x52x24 av rostfritt stål uppfyllde våra tekniska förutsättningar. ”Till springbrunnar används alltid korrosionsbeständiga material, som PE- eller PVC-ledningar och rostfritt stål. Därför kunde vi redan från början bortse från många metaller. Men vår önskeprodukt skulle även vara böjlig och mycket stabil. Med en millimeter tjock sträckmetall fick vi bra bukt med böjligheten. För att få stabilitet byggde vårt verkstadsteam en underkonstruktion av laserdelar i samma vågform. På den svetsade och skruvade vi fast den böjda sträckmetallen. Hela installationen hålls på plats av sin egen vikt.”

Säkerheten först

Effekten är förbluffande: 60 m² MEVACO sträckmetall flyter över fontänen och ger intryck av en tygduk som just håller på att färgas. ”Vid arbeten på offentliga platser har ju säkerheten alltid högsta prioritet”, säger Matthias Heymann. ”Därför har vi svetsat fast ytterligare laserdelar vid alla kanter för att redan från början förhindra eventuella skaderisker. Även om det inte är meningen att man ska gå på installationen, så har vi gjort den helt säker att beträda. Man kan ju aldrig veta!”

Sevärdhet även i mörkret

Ett önskemål från de på rådhuset i Vaals var att en kraftig röd färg skulle användas. Det är färgen på stadens fana och vapen, som också visar Limburglejonet och den helige Lambert från Lüttich. ”I princip kan man ju färga sträckmetallen i vilken RAL-kulör som helst med rätt pulverlackering”, säger Matthias Heymann. Färgeffekten har gjort fontänen till en riktig besöksmagnet – och inte bara på dagen. Besökare kommer även på kvällen, och möts då av en alldeles särskild syn: ”För att effekten med det kokande vattnet och tygduken skulle fungera även efter mörkrets inbrott, monterade vi en LED-undervattenslist runtom på bassägens sidovägg, där vi kan ställa in olika färger.”

Gränser som inte finns längre

Och hur fungerade samarbetet över landsgränserna? ”För oss är det ingen skillnad längre om vi arbetar i Tyskland eller Holland”, svarar Matthias Heymann. ”Vi hör till det tysk-nederländska kommunalförbundet Euregio, vilket innebär många fördelar inom vår bransch. Naturligtvis finns det fortfarande olika föreskrifter och normer för de olika länderna, men de känner vi ju till. I Vaals fungerade i alla fall allting mycket bra.”

skriv ut broschyr

Vår webbplats är inte optimerad för att visas i Internet Explorer. För att allt innehåll ska visas optimalt rekommenderar vi att du använder Google Chrome när du går in på våra webbsidor.

Direkt till nedladdningen stäng

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.