På liv och död

Hur svetsat galler från MEVACO bidrar till att skydda ett värdefullt fiskbestånd

I Japan hör nishikigoi-karpar, eller koi som de ofta kallas, till de populäraste dammfiskarna. Även i Sverige och i övriga Europa syns de färggranna karparna i allt fler trädgårdar. Koi ställer stora krav på sin livsmiljö. Men om dessa tillgodoses kan de bli upp till 70 år gamla och i Japan kan de värdefullaste fiskarna gå på hundratusen kronor eller mer. Men det bryr sig inte hägrarna ett skvatt om. För deras långa näbbar är koi en lättfångad godbit. Det är ingen lätt uppgift att skydda fiskarna mot de stora vadarfåglarna. Hantverkaren Joachim Pullmann tog sig an uppgiften och lyckades sätta stopp för de glupska hägrarnas fiskfrosseri. Hans lösning var ett tätmaskigt skyddsnät med en egenkonstruerad grind av svetsat galler från MEVACO.

En biotop som behöver hjälp på traven

”Egentligen ägnar vi oss åt ventilations- och klimatteknik och specialkonstruktioner inom bearbetningen av tunnplåt”, säger Joachim Pullmann. ”Dessutom tillverkar vi delar med CNC-plasmaskärare och CNC-laser och bearbetar dessa i kantpressar, fals- och bockningsmaskiner. Vi utför även punktsvetsning och MIG/MAG- och TIG-svetsning hos oss. Vi jobbar framförallt i stålplåt, förzinkad plåt, plåt av rostfritt stål och koppar samt titanzinkplåt, aluminiumplåt, förzinkad perforerad plåt, perforerad plåt av rostfritt stål, sträckmetallgaller och svetsat galler av alla typer från MEVACO.” Joachim Pullmann gör en paus och hämtar andan innan han börjar berätta om ett av sina ovanligare, och mer personliga, uppdrag. För när det gällde att skydda det värdefulla beståndet i hans damm mot rovgiriga hägrar, fick det vanliga arbetet läggas åt sidan för en stund. Hans hantverksheder hade fått en utmaning.

Det värdefulla fiskbeståndet måste skyddas

”I den här dammen lever 50 koi, och beroende på säsong ett 70-tal guldfiskar, en stör och ormar, grodor och insekter.” En källa till glädje och avkoppling för Joachim Pullmann, men samtidigt ett dignande smörgåsbord för hägrarna. ”En tänkbar lösning hade förstås varit att spänna upp ett nät över hela dammen. Då skulle inte hägrarna komma igenom. Men inte människorna heller.” Alltså tänkte Joachim Pullmann ett steg längre. En ingångsgrind av MEVACO svetsat galler i rostfritt stål V2A 1.4301 med måtten 50x50x5,0 mm. ”På så sätt kan vi utan problem sköta både sysslor och matning vid dammen”, säger han och ler nöjt. ”Eftersom vi på firman också konstruerar ventilationskomponenter och då bland annat tillverkar tak-/väderskyddsgaller av svetsat galler från MEVACO, beställde vi helt enkelt lite mer vid den förra leveransen. I alla fall tillräckligt för att bygga grinden.”

En stabil grind som dessutom gärna får vara snygg

Fördelen med svetsat galler av rostfritt stål är den långa livslängden. ”Krenelerat galler har inte samma stabilitet och hållfasthet”, säger Joachim Pullmann. ”Det var inte aktuellt med en förzinkad variant, eftersom rostfritt stål är hållbarare och ser elegantare ut.” Till grindens ramkonstruktion använde Joachim Pullmann en profil, som han kunde tillverka verkstadens ringbockningsmaskin. På detta grundstativ svetsades det tillskurna gallret av rostfritt stål fast. Och för ett proffs som Joachim Pullmann gick väl jobbet så fort att fåglarna knappt hunnit smälta sin sista fiskmåltid? ”Kanske fyra timmar”, skrattar han. ”Sedan var det totalstopp för oönskade fiskafängen. För hägrarna betyder detta att de måste hålla sig borta!”

skriv ut broschyr

Vår webbplats är inte optimerad för att visas i Internet Explorer. För att allt innehåll ska visas optimalt rekommenderar vi att du använder Google Chrome när du går in på våra webbsidor.

Direkt till nedladdningen stäng

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.