En ny stadsdel i Aachen

Med på plats: Perforerad plåt från MEVACO med individuell perforering

För den tyska gränsstaden Aachen var det en lyckoträff när det skulle byggas nya bostäder i ett helt kvarter. På den plats där åsynen av det gamla skatteverket "Rothe Erde" knappast gjorde någon glad, framkallar nu "Frankenberger Höfe" glada miner hos både gammal och ung. Inte mindre än 247 hyresrätter har byggts, vilket motsvarar en boyta på hela 21 900 kvadratmeter. Även MEVACOs siffror imponerar: runt 800 kilo perforerad aluminiumplåt, 3,0 mm med specialperforering har monterats på 145 franska balkonger, burspråks- och balustradräcken.

Den gamla kungliga huvudstaden följer med i tiden

Bostadskvarteret "Frankenberger Höfe" i Aachen uppfördes på endast två år, från juli 2015 till slutet av juni 2017. Vissa delar ligger på den tomt där det tidigare skatteverket "Rothe Erde" (Röda jorden) låg, som fick sitt lite egendomliga namn från den föregående byggnaden kallad "Rote Kaserne" (Röda kasernen). Numera är kvarteret ett av de populäraste i Karl den Stores före detta kungliga huvudstad. Här lever man nämligen som på den gamla goda tiden och den sköna blandningen av lägenheter, småföretag, krogar, butiker och ateljéer i närheten gör att det råder en livlig atmosfär. Dels har gamla byggnader, som delvis härstammar från den tid då staden grundades, renoverats från grunden och dels har man byggt nya hus med praktiska ettor, tvåor och treor för singlar, unga par och pensionärer samt rymliga fyror och femmor för familjer med barn.

Specialperforering av goda skäl

Det är inte varje dag stålbyggnadsföretaget MJB-LAWICKI GmbH & Co. KG i Mönchengladbach får ett sådant uppdrag. "Det är klart att vi efter 50 år i branschen redan har gjort det mesta någon gång", säger Michael J. Bachhuber. "Men ingen byggplats är den andra lik. Och eftersom nästan alla komponenter som vi tillverkar måste planeras utifrån hur de ska användas, blir det aldrig långtråkigt!" Och så var det också med projektet "Frankenberger Höfe". "Vi var med ända från början", berättar Michael J. Bachhuber. "Vårt jobb bestod i att tillverka, leverera och montera 1 200 fallskydd på franska balkonger i sex olika utföranden, nio olika bredder och sex olika kulörer. Till detta kom insynsskydd och balustrad-, terrass-, burspråks-, loggia- och trapphusräcken till sammanlagt 18 hus." Med andra ord var det nödvändigt att kavla upp ärmarna, vilket även gällde för MEVACO. Till de franska balkongerna, det vill säga fallskydd till fönster som kan öppnas ända ner till golvet, samt burspråks- och balustradräcken monterades en mängd MEVACO perforerad plåt specialperforering, aluminium, plåttjocklek 3,0 mm, våtlackerad i efterhand. "Totalt gick det åt 800 kilo", säger Michael J. Bachhuber."Och allt detta med helt individuell perforering!" Ett val som det fanns goda skäl för. "Dels gällde det att reducera kostnaderna och dels att få en hållbar konstruktion. Dessutom krävs det en minsta bredd enligt DIN-regler och andra byggbestämmelser. Det var arkitekterna som beslutade om specialperforeringen. Den stämde bäst överens med den ursprungliga planeringen, som inte hade gått att få till med standardperforering."

Måttbeställda plåtar. Monterade på verkstaden.

När alla parter var nöjda med lösningarna måttbeställde Michael J. Bachhuber plåtarna hos MEVACO. "De våtlackerades hos oss och monterades i räckesramar på verkstaden." Till monteringen använde plåtslagarna blindnitar av rostfritt stål. Därefter sattes den perforerade plåten med ramar fast på plats på redan monterade räckeskonsoler i fönsteröppningarna. "Vi bygger och lever med metall", tillägger Michael J. Bachhuber. "Och därför har vi ofta med MEVACO att göra. Samarbetet fungerar alltid väldigt bra." Och nu får även alla de som nyss flyttat in i kvarteret "Frankenberger Höfe" glädje av det lyckade samarbetet. Då återstår egentligen bara frågan om det är någon som saknar skatteverket "Rothe Erde". Hittills är det i alla fall ingen som har yttrat sig i frågan.

skriv ut broschyr

Vår webbplats är inte optimerad för att visas i Internet Explorer. För att allt innehåll ska visas optimalt rekommenderar vi att du använder Google Chrome när du går in på våra webbsidor.

Direkt till nedladdningen stäng

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.