Rullport av MEVACO PerfAction perforerad fotoplåt

Synlig historia i modern skepnad

”En utmaning inom arkitekturen är balansen mellan den konstnärliga ambitionen, de ekonomiska kraven och vad som låter sig göra rent tekniskt”, säger Annette Lange från arkitekt- och planeringsbyrån A&S GmbH Neubrandenburg. Just denna balans har man lyckats särskilt bra med vid uppförandet av ett nytt bostadshus i Treptower Tor, mitt i den historiska gamla stan i Neubrandenburg, i nordöstra Tyskland. Byggnaden smälter väl in där den ligger mellan stadsmuren och Treptowe-stadsporten och det lilla torget framför utgör en trivsam och vacker plats. Den konstnärliga höjdpunkten är rullporten av MEVACO PerfAction perforerad fotoplåt med stansade historiska motiv från trakten omkring.

När Albert Einstein visar vad som är möjligt

”Ibland är det faktiskt tack vare honom som MEVACO PerfAction perforerad fotoplåt får en så bra effekt”, berättar Andreas Freismuth. Andreas Freismuth är utbildad låssmed och teknikspecialist hos Europas ledande leverantör av sträckmetall, perforerad plåt, krenelerade och svetsade galler. Det är också han som ansvarar för kundernas önskemål när foton, företagslogotyper, piktogram eller siffror ska tillverkas med stansade hål som fotoplåt med otrolig djupverkan. Och det är här Albert Einstein, eller snarare en bild av honom, kommer in. Bilden har nämligen överförts till plåt med denna effektfulla och smått geniala teknik. ”Den skickar jag till kunderna som exempel på vad vi kan göra”, fortsätter Andreas Freismuth, ”för att sedan prata om vilka egna önskemål de har.”

Ett smart hus med bostäder och affärer i Neubrandenburgs innerstad

Precis så gick det till när bostadshuset i Treptower Tor i Neubrandenburg skulle byggas. Där gällde det att omsätta arkitekten Annette Langes idéer i praktiken. Byggföretaget VAKON Baugesellschaft mbH var ett av de företag som var med och lämnade anbud på det mycket attraktiva projektet, mitt i stadens centrum, och man valde att anlita Annette Lange för planeringen. Ett av kraven från stadsförvaltningen var att det i bostadshuset skulle finnas en restaurang i gatuplan. ”Ett spännande projekt”, förklarar Annette Lange. ”Neubrandenburg är känt för sin mycket välbevarade, medeltida stadsmur. De modernare byggnaderna i stadens centrum bildar en harmonisk helhet i samklang med arvet från medeltiden. Och det var viktigt att även den nya byggnaden bidrog till detta. Vid utformningen var jag inne på MEVACOs fascinationssidor på nätet, www.mevaco.se/fascination, och där fick jag upp ögonen för detta med att använda bilder på perforerad plåt. Eftersom jag redan var inne på att använda perforerad plåt till porten, tog jag kontakt med företaget.”

Stansning är effektivare än laser

Andreas Freismuth hade hand om kundkontakten. ”PerfAction är inte någon tryckmetod”, förklarar han. ”Istället stansar man med enorm precision.” Stansmaskinen arbetar ungefär på samma sätt som en skomakare som stansar hål i ett läderbälte med sitt stansjärn. Det är betydligt effektivare än att få fram samma effekt med laser. ”På en bild på en kvadratmeter stansar vi upp till 20 000 hål”, säger Andreas Freismuth. ”Vart och ett har en koordinatpunkt och en tillhörande diameter.” Resultatet är förbluffande! Perforerad plåt är ju ett plant material, men med PerfAction uppnår man ändå en fascinerande djupverkan.

Arkitektoniska accenter i historisk miljö

Det var precis vad Annette Lange var ute efter. ”VD:n för VAKON Baugesellschaft mbH, Ralf Kohl, grafikern Axel Weiler och jag som ansvarig arkitekt slog våra kloka huvuden ihop”, säger hon. ”Eftersom ett nytt gatuavsnitt skulle uppstå, föreslog jag att vi med bilder skulle länka samman det med dess historia. Vårt urval bestod av olika gamla foton från omgivningen. Dessa bilder testade Axel Weiler med olika upplösningar. De bästa alternativen tryckte jag på papper i förhållandet 1:1, för att få en uppfattning om effekten. Med dessa prover lyckades vi också få med oss investerarna.” ”Det fungerar allra bäst med motiv som har tydliga färgkontraster mellan för- och bakgrund”, inflikar Andreas Freismuth. ”Håldiametrarna som ska stansas anpassas efter dessa färgvärden. På så sätt kan vi också uppfylla kundernas speciella önskemål om ljus- och luftgenomsläpplighet. Hålen går att göra allt mellan 3 och 15 millimeter i diameter.” En annan fördel med denna teknik är väderbeständigheten. ”Eftersom det inte rör sig om ett tryck, är perforerade PerfAction fotoplåtar praktiskt taget gjorda för evigheten”, konstaterar Andreas Freismuth. ”Våra kunder kan alltså glädja sig länge åt motiven!”

Mycket positivt gensvar

En lokal metallfirma anlitades för att tillverka porten. ”Frank Dielenberg kom med ovärderliga tips om stabilitet och vad som var praktiskt möjligt, och spelade en viktig roll för det lyckade resultatet”, säger Annette Lange. Och all respons har varit positiv. ”Både från restaurangägarna och de boende. Även förbipasserande stannar upp för att beundra rullporten med de stansade fotomotiven!”

skriv ut broschyr

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.