Unik trappa av perforerad plåt från MEVACO

Trappan av perforerad plåt är mer än bara en trappa

Om en passionerad trappbyggare från en av Tysklands skogstätaste platser bygger trappor av trä är det helt normalt. Om han däremot med stor lust, glädje och idérikedom regelbundet använder sig av glas, ädelstål och stål lönar det sig att ta en extra titt. Johannes Wunsch från Forbach i Schwarzwald gör skäl för sitt namn (”önskan”): I hans verkstad uppstår äkta ”önsketrappor” – alla unika i sitt slag. Det gällde även trappan av perforerad plåt från MEVACO, som krävde millimeteranpassat arbete.

En trappa som återspeglar ljuset

Johannes Wunsch visade prov på äkta uppfinningsrikedom när det gällde att konstruera rätt trappa till ett nybyggt enfamiljshus. ”När arkitekten ringde”, minns han, ”bestämde vi att träffas för att titta på platsen. Tack vare takfönstren har huset ett enormt dagsljusinsläpp. Och ljuset skulle även sträcka sig till de lägre liggande utrymmena. Innan jag gör ett utkast, bestämmer jag mottot som ska karakterisera projektet. I detta fall var det helt klart: Trappan skulle släppa igenom ljuset, så att det kunde upplevas av de boende.”

Synliga svetsfogar är tabu

Valet föll på MEVACO perforerad stålplåt Rv 5–7, stål, plåttjocklek 1,5 mm, efterbehandlad med vit pulverlackering. Med detta experimenterades först på verkstaden. ”Vi kan trolla med alla byggmaterial”, skrattar Johannes Wunsch, ”eftersom vi har de riktiga specialisterna – och det gäller även metall.” Men för att kunna trolla måste man först bygga modeller för att reda ut de viktigaste frågorna: ”Hur kan vi svetsa fast ett räcke på den perforerade plåten utan att man ser svetsfogarna? Dessutom förekommer alltid distorsion vid svetsning och det uppstår svetssträngar om punktsvetsningen inte behärskas perfekt. Och så arbetar inte vi. Dessutom föresvävade oss lager av massiv plåt som vi skulle svetsa över hålen, naturligtvis också utan synliga svetsfogar. Det var först när vi hade hittat lösningarna på alla tekniska krav som vi delade upp trappsystemet i tre konstruktionsgrupper.” Den första konstruktionsgruppen ledde från första trappsteget till en avsats på halva höjden. Den andra var den raka delen med åtta steg från avsatsen till det övre trappsteget. Den tredje var själva avsatsen. Och den var inte lätt. ”Det rör sig om en laserbehandlad stålplatta”, förklarar Johannes Wunsch, ”som vi svetsade perforerad plåt på. Materialet måste först rundas av. Med hjälp av vår kallvalsmaskin lyckades detta också bra. Min fackman för svetsning är verkligen en äkta konstnär.”

Takfönster i stället för trång passage

Nästa äventyr var monteringen av trappan i huset. ”Det fanns endast en möjlighet”, säger Johannes Wunsch. ”Med hjälp av en bilkran via taket genom fönstret. Vi mätte upp allting exakt in i minsta detalj och till slut var marginalerna så små att ingenting passade emellan.” Som trappstöd monterade hantverkarna en balk från vägg till vägg. I själva väggen vilar trappan på fäststänger av egen konstruktion. Slutligen skruvades de tre konstruktionsgrupperna ihop och saken var klar. Beroende på hur solen står, upplever de boende ett unikt ljus- och skuggspel.

En efterföljare har redan hittats

Johannes Wunsch, som har ägnat sig ingående åt samspelet mellan människa och trappa i ”Förbundet för tyska trappspecialister”, hör till de återkommande vinnarna i den rikstäckande tävlingen ”Årets trappa”. Han har nu överlämnat sitt företag till en efterträdare. Kunderna kan lita på att den svåra konsten att bygga trappor även i framtiden kommer att utföras perfekt av Michel Schaeffers.

skriv ut broschyr

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.