Sätt din egen prägel på huset

Med hålplåtsmönstret Rain Blox

I storstadsregionen Métropole du Grand Paris kring den franska huvudstaden med över sju miljoner invånare är orten Ort La Garenne-Colombes en av 170 kommuner. Här har ett hus nyligen uppförts som är unikt i Paris. Den som har byggt huset, Guillaume Campet, bor själv i det. Tack vare MEVACO kunde hantverkaren förvandla en vag idé till ett mycket uppmärksammat designobjekt, som dessutom uppvisar många praktiska aspekter. Men låt oss ta det i tur och ordning. För det började med en besvikelse, säger Guillaume Campet.

Perforerad plåt kan lätt kombineras

”Jag ville ge mitt hus en egen prägel”, berättar Guillaume Campet. ”Perforerad plåt verkade därför vara ett attraktivt material av flera olika anledningar. Det går bra att kombinera med sten, trä och glas. Vill man gömma någonting bakom det kan det utformas så att det inte går att se igenom det. Även den motsatta effekten kan lätt uppnås, så att betraktaren kan upptäcka något nytt bakom hålplåten. Och perforeringen ger mig stora individuella uttrycksmöjligheter.” Då passade det perfekt att Guillaume Campet hade sett en perforering som motsvarade alla hans föreställningar. Men han blev snart besviken när efterforskningarna inte ledde till något resultat. Det var då han fick kontakt med Mélanie Bruneau från MEVACO. ”Hon pratade om de nya individuellt anpassade mönstren som MEVACO tillverkar åt kunder som uppskattar kreativa lösningar. Det lät bra!"

Individuellt utformad perforerad plåt

Och det blev ännu bättre. ”Inget är så individuellt som den estetiska upplevelsen”, konstaterade Konrad Fiedler, 1800-talets främste tyske konstteoretiker. En idé som MEVACO gärna tar hänsyn till med sina mönster. Blox, Rainblox, Drops, Eternity och Stone heter de individuella mönstren från den egna designstudion. Man började med att rita ett mönster. Sedan togs olika hål bort för att få fram det önskade mönstret. Detta lagrades sedan i ett program. När det kommer en beställning kan de önskade plåtarna genast stansas och levereras.

Ledstänger av perforerad plåt: Säkert och snyggt

Hos Guillaume Campet visade det sig hur individuell den estetiska upplevelsen kan vara: ”På huset finns det tre balkongrader”, förklarar han. ”På ledstängerna av perforerad plåt skulle det finnas fler hål i den nedre delen och färre i den övre. Det ser ut som när regn faller på fönsterrutan. Där fördelar sig dropparna på liknande sätt; i den övre delen av rutan hamnar färre droppar än i den nedre. Det kvadratiska perforeringsmönstret Rain Blox 10-20 från MEVACO imiterar denna effekt på ett förbluffande sätt.”

Öppet trapphus i perforerad plåt trotsar regnet

I trapphuset förverkligade Guillaume Campet en annan estetisk idé. ”Där använde jag plåt med det mönstret med kvadratiska hål Blox 10-20 med kvadratiska hål, eftersom det passar väldigt bra ihop med trä. Själva trapphuset är öppet och jag avstod från göra en inglasning innanför den perforerade plåten. Trots det regnar det inte in!”

Inga problem vid tillskärning och ytbehandling

Guillaume Campet hjälpte själv till vid utformningen. ”De perforerade plåtarna i RAL-färg 9005 kolsvart monterades på stålrör med hjälp av diskreta standardnitar i samma färg”, berättar han. ”Plåtarna skar jag själv till på plats, utan problem. Det enda jag var orolig över var att pulverlackeringen skulle spricka i kanterna. Men den var perfekt applicerad och allt gick bra.” På så sätt skapade Guillaume Campet ett hus med egen karaktär, vars originalitet sticker ut till och med i en storstadsregion.

skriv ut broschyr

Vår webbplats är inte optimerad för att visas i Internet Explorer. För att allt innehåll ska visas optimalt rekommenderar vi att du använder Google Chrome när du går in på våra webbsidor.

Direkt till nedladdningen stäng

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.