Insynsskydd höjer boendekomforten

Sträckmetallen Wave är det perfekta materialet

Finns det ett paradis på jorden? De gäster som hälsar på i Gmunden i det österrikiska Salzkammergut-området behöver inte fundera länge. Framför sig har de Traunsee-sjön, omgiven av storslagna bergstoppar och en pittoresk stad. Som plockat ur en bilderbok. Det enda som är bättre än ett besök här? Just det, att kunna bo här. Sonja Peiskammer har förverkligat den drömmen. Framför hennes hus vid sjön sträcker paradiset ut sig, dagligen. Som skydd från främmande blickar står ett insynsskydd av MEVACO-sträckmetall för den önskade privatsfären.

Sträckmetall står emot alla stormar

”Vägen till Traunstein går förbi huset”, säger Christian Gruber. ”Berget Hausberg i Gmunden är en väldigt populär destination för klättrare och vandrare. Du kan inte tro hur mycket folk det är här vissa dagar!” Även paradiset har sina nackdelar, vilket fick byggaren att skrida till verket. ”Min kund hade det fullt förståeliga önskemålet att förhindra att förbipasserande har full insyn på hennes balkong.” En plan för insynsskyddet togs fram. Är det då inte en småsak för en man som under företaget Zeppetzauer Bau- & Zimmerei GmbH bygger och sanerar villor, hotell och herrgårdar till vardags? ”Det stämmer. Vi är 100 anställda varav 40 är snickare”, bekräftar Christian Gruber. ”Men det här är inget uppdrag som man utför i all hast.” Något det fanns goda skäl för. Ett av dessa skäl inträffade senast under sommaren 2018, då en så kallad fönstorm med orkanstyrkor omkring 160 km/h drog över sjön. ”Det händer regelbundet i Salzkammergut. Ibland rycks tak med och båtar sjunker”, fortsätter byggaren. ”Därför är vi noga med exakta, statiska beräkningar vid både stora och små projekt. I det här fallet vilken vindstyrka ramen i fasaden måste kunna stå emot.”

Se utan att bli sedd med sträckmetall

Det är inte den enda orsaken till varför valet föll på MEVACOs sträckmetall i Christian Grubers jakt på lämpliga material. ”Om man bor i paradiset vill man se det också”, säger han. ”Sträckmetall är ett utmärkt material för sådana ändamål. Det är nästan som ett litet underverk. Beroende på hur man vinklar maskorna kan man inte se in utifrån, samtidigt som man kan njuta av utsikten inifrån. Det kan man inte åstadkomma med varken trä eller glas.”

Sträckmetallen Wave som hyllning till sjön

Det avgjorde saken. Christian Gruber skickade sina önskemål till MEVACO och fick svar direkt: ”Företaget rekommenderade sträckmetall Wave 110x40x15 i aluminium med en strängtjocklek om 2,0 mm och efterbehandling med pulverlackering. Med nätmaskan Wave hade vi säkerställt kopplingen till sjön framför huset. På små ytor som det här insynsskyddet lägger jag även stor vikt vid alla detaljer. Därför bad jag först om ett par prover. För att få till böjningarna bearbetade vi dem maskinellt. Men resultatet var inte tillfredsställande. Så istället tog vi till hederligt gammalt hantverk och slog till böjningarna med hammare. Det tog sin tid och krävde en del skicklighet, men det lönade sig. Det hela var dessutom något av en fråga om yrkesheder. Kunden ska vara nöjd till hundra procent – men även vandrarna och bergsklättrarna som går förbi huset ska kunna tycka om det. Nu har vi ett insynsskydd som funkar och dessutom ser bra ut.” Så är det i paradiset: Halvhjärtade lösningar har ingen plats här.

skriv ut broschyr

Vår webbplats är inte optimerad för att visas i Internet Explorer. För att allt innehåll ska visas optimalt rekommenderar vi att du använder Google Chrome när du går in på våra webbsidor.

Direkt till nedladdningen stäng

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.