MEVACO säkrar upp Rastenbachklamm

Gångytor av sträckmetall ger halkskydd

Ljudet av vatten hörs överallt i Rastenbachklamm, beläget nära vinorten Kaltern am See i Sydtyrolen. Djupt försänkta i bergarten porfyr finns hundratals trappsteg av MEVACO sträckmetall som leder förbi ett vattenfall och ner i ravinen. Vandringen bjuder på en unik naturupplevelse och är även ett litet äventyr. Därför är säkerheten mycket viktig. Broar, trappor och avsatser av stål ersatte för en tid sedan de tidigare steganordningarna. MEVACO sträckmetaller ger bra fäste på alla gångytor.

Sträckmetall ersätter trä

”De gamla trapporna och stegen var föråldrade”, berättar Alfred Gufler. ”Några var fortfarande av trä. Därför gjordes en upphandling av projektet ”Außerordentliche Sanierungs- und Instandhaltungsarbeit in der Rastenbachklamm” (omfattande sanerings- och reparationsarbete i Rastenbachklamm). Vi lämnade in en offert och vann.”

En helikopter transporterar sträckmetall till platsen

Vi - det är företaget Gufler Metall KG från Moos in Passeier. Familjeföretaget har sina rötter i ett smides- och metallbearbetningsföretag och hör till de ledande leverantörerna till de stora vattenkraftverken i Sydtyrolen. Bröderna Gufler har gjort sig ett namn inom vattenkraftsbygge, svetsning av tryckrörsledningar samt smidesarbeten. Framför allt i svår terräng känner de sig hemma. ”Vi är bergsklättrare allihop”, skrattar Alfred Gufler, men blir snabbt allvarlig igen: ”Naturligtvis utbildar vi våra medarbetare, något som vi även hade nytta av i Rastenbach. Vi var tvungna att använda helikopter för att transportera broar, trappor och stegelement samt alla verktyg till monteringsplatserna. Där fortsatte arbetet med hjälp av vajrar och vinschar.”

Stålkonstruktioner av corténstål

Det var en riktig Herkulesuppgift som företaget fick av turistföreningen i Kaltern am See. Sammanlagt monterade man tio broar med en totallängd på 77,6 löpmeter samt 98 löpmeter trappor och avsatser i den branta terrängen. Samtliga konstruktioner är gjorda av corténstål. ”Förutom rostskyddet finns det en annan fördel med det”, förklarar Alfred Gufler. ”Efter en viss tid antar cortén samma färg som det omgivande landskapet. Det var ett krav som de naturskyddsansvariga ställde på projektet.”

Maximal säkerhet med hjälp av sträckmetall

För att garantera maximal säkerhet för fotgängare under alla väderförhållanden integrerades MEVACO sträckmetall i gångytorna. Man använde sträckmetall av väderbeständigt corténkonstruktionsstål som betades och oljades in. Dessutom användes corténstål utan ytbearbetning i utförandet nätmaska sexkant 45x13,5x5 mm med en strängtjocklek på 2 mm. Totalt monterade bröderna Gufler 75 ark med måtten 850 x 3 000 mm.

Sträckmetall gör naturparadiset familjevänligt

”Innan vi kunde montera allt på plats”, fortsätter Alfred Gufler, ”mätte vi upp samtliga broar, trappor och avsatser i terrängen. Därefter gjorde vi tillverkningsritningar så att alla stålelement kunde prefabriceras på företaget.” Det var värt all möda! Besökarna av Rastenbachklamm är begeistrade, för tack vare trapporna med halksäkra gångytor av sträckmetall är naturparadiset nu tillgängligt för hela familjen. ”Trots allt hårt arbete var det ett roligt projekt”, avslutar Alfred Gufler vårt samtal och börjar redan planera för nästa klätterutmaning.

skriv ut broschyr

Vår webbplats är inte optimerad för att visas i Internet Explorer. För att allt innehåll ska visas optimalt rekommenderar vi att du använder Google Chrome när du går in på våra webbsidor.

Direkt till nedladdningen stäng

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.