Arkitekter och smideshantverkare satsar på perforerad plåt

Det individuella hålmönstret Eternity garanterar solskydd

En gång i tiden gick saltvägen som en viktig handelsväg från Nordtyskland till Italien genom Memmingen. Än idag är man duktig på handel här, och den ekonomiska tillväxten ligger oftast över det höga bayerska genomsnittet. Inom smideshantverk har man alltid legat långt framme. Det var i Memmingen som tsaren Nikolaj II lät tillverka ingångsporten till sitt residens i Sankt Petersburg, och porten finns fortfarande kvar. Numera håller Kurt Übele fanan högt för stadens smidesverkstäder, som är kända långt utanför ortens gränser. Vid nybygget i Kronen-området valde han MEVACOs perforerade plåt Eternity som insyns- och solskydd.

Modern perforerad plåt i historisk miljö

49 lägenheter, 3 affärslokaler, 82 parkeringsplatser i underjordiska garage. Det som kanske inte låter särskilt imponerande var dock en riktig utmaning. Mitt i portarnas, tornens och gavlarnas stad – som Memmingen gärna kallas – har en på många håll uppmärksammad insats gjorts för stadens utveckling genom nybygget i det historiska området kring det tidigare värdshuset ”Gasthof zur Krone” i hjärtat av gamla stan. Den välbehållna gamla stan i Memmingen härstammar från medeltiden och är inramad med tio portar, torn och två kilometer stadsmur. Det är inget som man lättvindigt sätter på spel. Därför krävdes yttersta varsamhet när gamla stan skulle byggas om. En arbetsgrupp med arkitekter bestående av Joachim + Thoma Architekten och Ostarchitekten fick ansvaret, på uppdrag av Siebendächer Baugenossenschaft. ”För oss var det viktigt att anpassa de nya husfasaderna till deras omgivning, där det finns gavelhus med gesimser och fönsterluckor”, säger Jan-Thilo Joachim. ”Därför skapade vi loggior, som emellertid kräver solskydd. Detta ville vi åstadkomma med ett modernt material. Det var så MEVACOs perforerade plåt kom in i bilden.”

Perforerad plåt skyddar loggior mot solstrålning

Och därmed även smideshantverkaren och konstsmeden Kurt Übele. ”Fönsterluckor är på grund av sin rörlighet komplicerade anordningar”, förklarar Jan-Thilo Joachim, innan han lämnar över ordet till hantverksmästaren. ”Det gällde att framför loggiorna skapa ett system med vik- och skjutpartier, vars vridpunkter, avstånd och rörelsevägar är exakt avstämda inbördes”, fortsätter Kurt Übele och ler underfundigt. ”Det lyckades vi också göra.” Han monterade MEVACOs perforerade plåt Eternity på ramar som är lätta att skjuta med hjälp av skenor. ”Efter mätning på plats skapades en CAD-ritning och sedan konstruerades delarna”, förklarar han. Som man säger på schwäbiska, det knåpades. Han gör ingen hemlighet av sitt motto: ”Den kvalitet som vi levererar måste alltid vara bättre än våra konkurrenters. Därför är vi inte heller oroliga för vår fortlevnad. Vi gör inga standardgrejer, och det gillar unga människor.”

Dekorperforeringen Eternity ger perfekt ljusinsläpp

Det som arkitekterna hade tänkt sig gick inte att åstadkomma med metervara: ”Loggiorna ligger mot väster, med kraftig solstrålning. Vi ville inte ha fullständigt mörker. När fönsterluckorna stängs ska det uppstå ett halvskuggat område, ungefär som med en slöja. Dessutom syns de från gatan. I stängt tillstånd som ett smalt paket, vilket Kurt Übele har lyckats utmärkt med. När de är öppna ska de inte ge ett avvisande intryck. Vi ville ha en behaglig balans mellan yta och perforering.” Arkitekten kom att tänka på en perforering som han hade sett för flera år sedan men som inte längre gick att få tag på.

MEVACO kan uppfylla arkitektens önskan

”Våra tankar diskuterades så med MEVACO”, berättar Jan-Thilo Joachim. ”Där var man eld och lågor. De kunde tillverka exakt den perforering som vi var ute efter.” Namnet Eternity (evighet) innebär att detta individuella hålmönster, som ger ett mjukt ljusinsläpp med vackra skuggspel, alltid kommer att finnas i MEVACOs sortiment framöver. ”Den perforerade plåten lät vi pulverlackera i eloxerade färgtoner så att den harmonierar med fasadfärgerna” fortsätter arkitekten. ”Det är en putsad fasad med olika grov puts, vilket ger både släta och ruggade ytor. Pulverlackeringen fångar upp detta och skapar en lätt skimrande effekt i solen.”

Den perforerade plåten uppskattas av invånarna

Man har alltså tänkt på allt. Alla positiva uttalanden som hörs kring den nya utformningen av Kronen-området förvånar därför inte. För byggherren, arkitekterna och smideshantverkarna är det ett gott tecken. Alla involverade parter bor i Memmingen – huset som Jan-Thilo Joachims far föddes i stod till och med på området en gång i tiden – och har utvecklat en känsla för hur man integrerar nya byggnader i den historiska stadsmiljön. Perforerad plåt skapar nya accenter, det är alla överens om.

skriv ut broschyr

Vår webbplats är inte optimerad för att visas i Internet Explorer. För att allt innehåll ska visas optimalt rekommenderar vi att du använder Google Chrome när du går in på våra webbsidor.

Direkt till nedladdningen stäng

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.