Med Air sträckmetall romb blir shoppingen en upplevelse

Designer-outlet Krause A4 glänser på nytt

Statistik som glädjer alla handlare: att köpa designerkläder hör fortfarande till tyskarnas favoritaktiviteter. Både bland kvinnor och män. Om man dessutom äger ett av landets modernaste outlets kan man verkligen säga att man har ”gjort allt rätt”. Erwin Krause från outlet-centret Krause i tyska Düren har all anledning att dra på smilbanden. Han har trots allt fått jobba sig fram i modebranschen från grunden. ”Från början är jag kärnkemiker”, berättar han med bred dialekt. ”Man skulle kunna säga att jag var lika insatt i mode som en ko kan spela piano.” En sak håller han med om däremot, de har åstadkommit en hel del i renoveringen av pop up-butikerna i A4-outleten. Tillsammans med designern David Klein bestämde sig Erwin Krause för den tredimensionella sträckmetallen Air romb från MEVACO, en av de senaste nyheterna från Schlierbach. Det är sträckmetall som skapas genom att dra ut en perforerad plåt och därmed skapar en tredimensionell effekt. ”När det kommer till butiksutformning gäller det att skapa sådant som kunderna inte har sett förut”, motiverar han beslutet.

Vad gör man med 21 paternosterverk för mattor?

Alla byggnader har sin historia. Det gäller även outlet-center Krause A4. Tidigare har en matt- och tapetgrossist haft sin verksamhet i lokalen. Från den tiden står 21 paternosterverk kvar. Det är enorma maskiner som användes för att visa upp stora mattor. Erwin Krause ställdes framför dilemmat: ”ska jag slänga ut dem eller kan jag komma på en kreativ lösning för hur jag kan använda dem i vår verksamhet?” Tillsammans med David Klein började han fundera. Å ena sidan skulle paternosterverkens lageryta kunna utnyttjas, å andra sidan är de inte särskilt roliga att se på. ”Om vi inte klär in dem såklart,” återberättar Erwin Krause den avgörande idén. ”Vi ville klä in dem på ett sådant sätt att man kan se igenom, samtidigt som mycket fortfarande döljs.”

Halvtransparent Air sträckmetall romb blev lösningen

Erwin Krause och David Klein kallar sin idé för ”loftatmosfär med tydliga inslag av halvtransparens.” Just denna halvtransparens visade sig vara en riktig utmaning. ”Det vi ville ha fanns inte på marknaden än”, minns Erwin Krause. ”Vi testade olika typer av sträckmetall och perforerad plåt, men maskorna och hålen var alltid för genomskinliga. Till sist pratade vi med MEVACO, som sa att: vi har något nytt på gång, vi skickar mönster. De skickade Air romb, den tredimensionella sträckmetallen som vi tyckte var cool från första början! Med den kunde vi skapa den effekt vi ville.” Därefter fortsatte testerna med Air romb. ”MEVACO var väldigt hjälpsamma”, menar Erwin Krause. ”De försåg oss med ännu större arbetsstycken. Vi testade oss fram tills vi var säkra: nu kan vi klä in paternosterverken.”

En stålram att drapera allt runt

Eller för att uttrycka det i modespråk: paternosterverken kläddes på. Det visade sig vara svårare än förväntat. ”Först ville vi bygga en stålram runt paternosterverken. På den skulle vi montera sträckmetallen från MEVACO. Men det gick inte särskilt bra.” Orsaken? Paternosterverken ser visserligen likadana ut, men djävulen sitter i detaljerna. De skiljer sig nämligen åt i formen. Därför hade det varit för omständligt att bygga en stålram. ”Istället tog vi hjälp av en snickare som byggde en träram”, berättar Erwin Krause.

Materialblandning av sträckmetall, stål och trä

De bärande delarna består av stål, medan resten har byggts av trä. För att materialblandningen inte skulle synas lika tydligt har trädelarna målats mörka. Därefter har sträckmetallpanelerna skruvats fast på träramen. Med hjälp av kedjor kommer paternosterverken i rörelse. Tidigare användes mekaniken för att visa upp olika mattor. För Erwin Krause är det ett kreativt och smart sätt att förvara en stor del av alla 55 000 klädesplagg i butiken. Men för att kunna göra det behövde en fara elimineras.

Sträckmetallen kläs även på insidan

”När vi sätter igång paternosterverket för att fylla på med nya varor kan det hända att sträckmetallen kommer i kontakt med tygen”, förklarar Erwin Krause. ”Det kan bara sluta på ett sätt. Därför har vi klätt insidan av sträckmetallen med polyetenfolie. Nu kan inget fastna i metallen. Till och med silkesblusar är helt skyddade nu.”

Air sträckmetall romb blir upplyst av LED-lampor

Eftersom presentation är A och O inom modebranschen har de nedre delarna av paternosterverken öppnats upp. Därmed kan sortimentet visas upp på ett snyggt sätt på rullande klädrack och är lättåtkomligt för kunderna. För att behålla industri-looken har kugghjulen på paternosterverkens kortsidor frilagts och blir belysta av LED-lampor. ”Vi har valt en färgtemperatur på 4 000 grader kelvin”, säger Erwin Krause. Det naturligt vita, ljusa men bländningsfria ljuset speglas i sträckmetallen och lyser upp varorna på bästa sätt.

Mode-outlet som satsar på enstaka plagg

Till skillnad från många av sina konkurrenter är mode-outlet Krause A4 familjeägt. Även när det kommer till sortimentet skiljer man sig från många av konkurrenterna: ”Våra inköpare åker runt i hela Tyskland”, förtydligar Erwin Krause affärsprincipen. ”Vi har inga avtal om mottagningsplikt, utan får våra varor från detaljhandeln. Det innebär att det många gånger följer med enskilda plagg. Det tycker våra kunder är rätt roligt.” Men kunderna erbjuds mer än så: saker som undervattensbio, härliga bufféer, gratistidningar, lekhörnor för barn - och nu även en glänsande pop up-butik iklädd Air sträckmetall romb från MEVACO. Det sistnämnda saknar hittills motstycke i Tyskland.

skriv ut broschyr

Vår webbplats är inte optimerad för att visas i Internet Explorer. För att allt innehåll ska visas optimalt rekommenderar vi att du använder Google Chrome när du går in på våra webbsidor.

Direkt till nedladdningen stäng

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.