Arkitektoniska mästerverk i spektakulärt landskap

Pelarinklädnad av perforerad plåt som visuell aha-effekt

För medarbetarna på Metall Ritten från Klobenstein i Sydtyrolen är saken klar: ”Moderna vinkällare är arkitektoniska mästerverk som smälter in harmoniskt i landskapet”, menar de. ”De vittnar om självförtroendet hos våra sydtyrolska vinodlare som har tagit språnget till att bli bland de bästa i Europa. Därför finns det redan fler än 40 beaktansvärda vinkällare i spänningsområdet mellan arkitektur och natur. Sådana fantastiska projekt kräver modiga och pålitliga partners – det är där vi kommer in. Vi är alla metallhantverkare som älskar vårt jobb och som tillverkar och monterar konstruktioner och fasader av högsta kvalitet sedan snart 30 år. På så sätt blir vi en del av förverkligandet av tidlös och hållbar arkitektur.” Tidlöshet och hållbarhet är alltså nyckelorden – inte konstigt att perforerad plåt från MEVACO användes även när vinkällaren Tramin byggdes om.

Pelare stöttar, perforerad plåt glänser

Det bekräftar även vinkällarmästarna Willi Stürz och PR-ansvarige Günther Facchinelli från vinkällaren Tramin: ”Det gläder oss mycket att ett italienskt vitt vin för första gången har tilldelats 100 av 100 poäng av den världsledande tidskriften Robert Parker’s Wine Advocate. Vårt Epokale Gewürztraminer är det första italienska vinet med högsta betyg som inte härstammar från de klassiska vinregionerna Toskana eller Piemont. En stor framgång som talar för en utveckling av hela vinregionen Sydttyrolen.” Vinkällarmästaren Willi Stürz förklarar förloppet: ”Då våra vinodlingar ligger i ett alpint område mellan 200 och 850 m över havet finns det många små klimatzoner med olika jordsammansättningar. Det är just dessa skillnader i terroir som vi arbetar fram i vinerna. Det ska även återspeglas i vinkällarens arkitektur.” Tillsammans med topparkitekten Werner Tscholl skapades en byggnad som har en perfekt funktionell struktur: I den nedre delen sker alla arbetsprocesser kring vinodlingen. I den övre delen finns det gott om utrymme för besökaren att ägna sig helt åt vinupplevelsen, omgiven av berg, vinrankor och sjöar. De vinranksliknande cylindrarna drar blickarna till sig, där perforerad plåt från MEVACO står för den visuella aha-effekten.

Perforerad plåt, perfekt bearbetad

Något som alla vinkännare känner till: Före njutning kommer hårt arbete. Det gäller även ombyggnaden av vinkällaren Tramin. De hantverksmässiga utmaningarna hade en hög svårighetsgrad. ”Tack vare stor omsorg kunde detta arbete avslutas optimalt och i tid”, betonar Willi Stürz som koordinerade arbetet med att bygga om vinkällaren. ”Samarbetet med Metall Ritten har fungerat mycket bra.” Där plockar man upp bollen: ”Som specialister på metaller kommer vi i kontakt med detta material varje dag. Metaller kan kombineras på en mängd olika sätt och inspirerar oss till tidlösa gestaltningar. Med en partner som MEVACO är allt möjligt.” Som pelarinklädnad valde metallspecialisterna 2 mm tjock perforerad aluminiumplåt, efterbehandlad med pulverlackering, försedd med runda hål Rg 5-15. Totalt har 300 kvadratmeter bearbetats. ”Till detta krävdes mycket handarbete”, enligt hantverkarna från Sydtyrolen. ”Precision är särskilt viktigt i kanterna. Ett särskilt engagemang är viktigt eftersom detta handarbete är synligt och därmed representerar kvaliteten på vårt yrkeskunnande.”

Perforerad plåt kan användas flexibelt

Hantverksmässiga kunskaper behövs även i vinkällaren. Förutom den historiska druvan Gewürztraminer odlas Lagrein, Blauburgunder, Vernatsch, Chardonnay, Pinot Grigio, Weißburgunder och Sauvignon. Den kooperativa föreningens ägarstruktur är lika mångsidig. ”Där krävs flexibilitet hos alla inblandade”, bekräftar Günther Facchinelli. Byggnadens arkitektur och den perforerade plåten från MEVACO som används återspeglar dessa krav. På vinkällaren Tramin ser man därför framtiden an med tillförsikt: ”Vi fortsätter att utveckla vårt hållbarhetskoncept för att hålla jorden bördig”, bekräftar vinkällarmästaren Willi Stürz. ”På den inslagna vägen vill vi uppnå högsta internationella erkännande för våra intensivt fruktiga viner.”

skriv ut broschyr

Vår webbplats är inte optimerad för att visas i Internet Explorer. För att allt innehåll ska visas optimalt rekommenderar vi att du använder Google Chrome när du går in på våra webbsidor.

Direkt till nedladdningen stäng

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.