Traditionella fönsterluckor i modern tappning

Perforerad plåt garanterar ett behagligt arbetsljus

Allt fler företag skyddar sina medarbetare från bländning och överhettade lokaler med hjälp av solskydd av perforerade plåt från MEVACO. Det senaste exemplet är det raffinerade solskyddet som Simone Frigo på Tecno Metal srl skapade för byggnaden till företaget Sirmax S.p.A. i Ca' Onorai efter ett utkast av arkitekten och designern Antonio Zambusi. ”Vi har jobbat med de traditionella italienska fönsterluckorna som utgångspunkt och utvecklat en mer modern version”, säger hantverkaren Simone Frigo. ”I vårt land finns det många olika uttryck för fönsterluckor, och det beror på att vi verkligen behöver dem.” Tidigare tillverkades dessa i trä, men idag används ofta perforerad plåt från MEVACO. Fördelarna är självklara: ”Perforerad plåt är ett lätt material som samtidigt är robust”, säger Simone Frigo. ”Dessutom ska den bearbetas med precision. Och när det gäller färgdesign lämnar den inget att önska.”

Lyser solen starkt på himlen? Inget problem för perforerad plåt!

Det fanns en hel del att fundera över innan arbetet startade: Arkitekt Antonio Zambusi och hantverkare Simone Frigo var överens om att man skulle ta hänsyn till solens skiftande läge för att få ett solskydd med bästa effekt. ”Vi har mätt hur solstrålarna faller in i rummet vid varje fönster”, berättar Simone Frigo. ”Med hjälp av dessa data beräknade vi den individuella lutningsvinkeln för perforerad plåt.” Hantverkaren ler när han berättar: ”Vi har gjort ett mycket noggrant förarbete innan vi monterade dessa på fasaden.”

Perforerad plåt ger ett behagligt ljus i alla rum

Inte utan anledning: En långtidsstudie från det tekniska universitetet Ilmenau visar på sambandet mellan god arbetsbelysning och ökad produktivitet. Bättre belysning på arbetsplatsen ökar den visuella prestandan och komforten hos medarbetarna. Högre kapacitet och minskad felfrekvens är positiva effekter. Ett vanligt misstag när det gäller arbetsplatsbelysning är att man inte tar hänsyn till det naturliga dagsljuset. Perforerad plåt från MEVACO ger ett optimalt solskydd, som också Simone Frigo betonar: ”Vi vill absolut inte stänga ute det naturliga ljuset. Perforerad plåt är perfekt till detta ändamål: Den släpper igenom exakt önskad mängd ljus. Resultatet kallar vi för en ren ljusatmosfär. Något som också var väldigt viktigt för Antonio Zambusi: ”Den vackra utsikten över bergen i norra Ca' Onorai skyms inte.”

Perforerad plåt som utsmyckande element

Simone Frigo framhäver ytterligare en fördel med perforerad plåt från MEVACO: ”Solskydden är ett viktigt utsmyckande element på fasaden”, säger hantverkaren. ”De täcker trots allt inte bara fönstren, utan hela fasaden på den översta våningen. Det ger en speciell harmoni till byggnaden.” Men det krävdes stora perforerade plåtar. ”Varje fönsterlucka är 6,5 m hög och 95 cm bred. Men eftersom perforerad plåt är ett lätt material innebar det inte något problem”, tydliggör Simone Frigo. ”Vårt val föll på den anpassade perforeringen Qg 10-20 av aluminium från MEVACO, med en materialtjocklek på 2,0 mm, som vi efterbehandlade med pulverlackering.” Sedan skruvades plåtarna fast med gångjärn vid beräknad vinkel vänster om fönstret på fasaden. Det handlade om ett precisionsarbete: ”Av stabilitetsskäl bestämde vi oss för att montera solskydden i tre steg”, berättar Simone Frigo. ”Vi utgick från tre mått: Från nedre änden på fasaddelen till fönsterkarmen. Från fönsterkarmen till övre kanten på fönstret. Och därifrån till övre änden på fasaddelen.” Man måste titta väldigt noga för att överhuvudtaget se de tre olika måtten. Färgnyansen på den perforerade plåten bidrar till det harmoniska helhetsintrycket.

Färgen på den perforerade plåten har effekt

”För oss i Italien är Antonio Zambusi känd för att använda klara och tydliga färger”, säger Simone Frigo lyriskt om designerns och arkitektens skapandekraft. ”Han arbetar intensivt med färgernas inverkan på människor i alla projekt.” Perforerad plåt från MEVACO är ett perfekt material för att uppnå denna färginverkan. Antonio Zambusi valde därför klarrött till ingångsportalen och matt ultramarinblå till solskydden.

Ytterligare en fördel med perforerad plåt: Enkelt underhåll

”När det kommer till underhåll tänker vi väldigt pragmatiskt”, bekräftar Simone Frigo. ”När den perforerade plåten har monterats behöver den inte underhållas alls.” Tack vare pulverlackeringen är solskydden robusta och hållbara och behöver inte saneras regelbundet som traditionella fönsterluckor.

Nöjda medarbetare tack vare perforerad plåt från MEVACO

Funderar du på om medarbetarna verkligen värdesätter denna omsorg? Det kan Simone Frigo bekräfta: ”2015 monterades dessa speciella solskydd för första gången på en byggnad. När firman expanderade två år senare och fick ytterligare en byggnad ville alla ha samma lösning. Den fasta perforerade plåten med en lutningsvinkel som är beräknad efter solens strålar har visat sig hålla måttet.”

skriv ut broschyr

Vår webbplats är inte optimerad för att visas i Internet Explorer. För att allt innehåll ska visas optimalt rekommenderar vi att du använder Google Chrome när du går in på våra webbsidor.

Direkt till nedladdningen stäng

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.