Modern trappuppgång av perforerad plåt av rostfritt stål

Vad måste man ha vid havet? Rostskydd så klart!

Det är inte utan att man blir lite avundsjuk ... Den lilla staden Loano i Ligurien är vida berömd för sitt milda medelhavsklimat. Staden ligger ungefär tre mil från provinshuvudstaden Savona och åtta mil från Genua och omges av mäktiga berg som ger skydd mot vinden. Med Medelhavet framför sig och det 1 400 meter höga Monte Carmo di Loano i ryggen kan invånarna njuta av en behaglig temperatur året om. När sedan människor med en konstnärlig ådra som arkitekten och konstnären Massimo Allegro samarbetar med den erfarna metallkonstruktören Alessandro Marri kan resultatet inte bli annat än bra. I detta fall är det ett bostadshus med sex lägenheter där perforerad plåt från MEVACO spelar en betydande roll. De cylinderformade inklädnaderna av yttertrapporna och inklädnaden av porten är tillverkade av den perforerade plåten Creativ Line vågor av rostfritt stål med en materialtjocklek på 1,5 mm och slipad på båda sidorna. Vara det bara för att det är snyggt, eller fanns det ytterligare skäl? Ja, det gör det verkligen, intygar Alessandro Marri: ”Som metallkonstruktör och med havet precis utanför dörren, har du alltid rostskydd i bakhuvudet.”

Den som vill undvika rost satsar på rostfritt stål

Alessandro Marri vet vad han talar om. Hans företag Marri Srl har funnits i över tjugo år i Loano, och rostskydd har hela tiden haft prioritet. ”Salthalten i luften är mycket hög här. Därför har vi specialiserat oss på rostfritt stål”, berättar han. ”Vi har en modern maskinpark med elektroniskt styrda bearbetningssystem för stansning, bockning och laserskärning som garanterar en bearbetning av rostfri plåt med högsta precision. Denna kompetens användes även för uppdraget från arkitekten Massimo Allegro.”

Perforerad plåt av rostfritt stål trotsar den saltbemängda luften

Arkitekten har även ett kontor i Loano. Därför var det extra trevligt att bygga ett hus precis i närheten. När det gällde att utforma de utanpåliggande trappuppgångarna och porten till fastigheten blev det besvärliga ämnet rostskydd aktuellt igen. Arkitekten hittade lösningen på andra sidan Alperna: perforerad plåt av rostfritt stål från MEVACO står emot den höga salthalten i medelhavsluften.

En spiraltrappa av perforerad plåt

”Arkitekten Massimo Allegro har planerat in utsprång i balkongernas förlängning”, förklarar metallkonstruktören. ”Där har vi monterat vinklar och specialkrokar där de båda spiraltrapporna kan fästas i byggnadens hörn. Dessa leder från balkongerna på första våningen till balkongerna på andra våningen vilket kräver en trappa som är 3,6 meter hög. Den består av totalt tre delar som vi monterar ovanpå varandra.” Fogarna mellan delarna syns knappt, så utifrån ger det ett enhetligt intryck.

Perforerad plåt är böjlig och stabil

”Perforerad plåt har många goda egenskaper”, fortsätter Alessandro Marri. ”Till exempel är den lätt att böja. För att åstadkomma den runda formen behövde vi inte använda några maskiner. Det gjorde vi för hand i verkstaden.” Hur är det med säkerheten? Den perforerade plåten används även som räcke. Metallkonstruktören ler: ”Här kommer vi till annan positiv egenskap hos perforerad plåt, den är böjlig och samtidigt stabil. Dessutom arbetar vi med en stjärnformad metallkonstruktion som ger cylindern extra stabilitet.” Cylindern är egentligen en ¾-cylinder: tre fjärdedelar är rundade och den sista delen utgörs av fastsättningen i fasaden. ”Vi hamnar på en diameter på 1,5 meter”, säger Alessandro Marri, ”det räcker för att det ska vara bekvämt att gå upp och ner för trappan.”

Creativ Line vågor som sammanbindande element

Det här har arkitekten Massimo Allegro tänkt igenom noga: eftersom formerna kub och cylinder är varandras motsats rent visuellt så blir de små vågorna i den perforerade plåten det som binder samman de båda formerna. Detta återspeglas även i marmorfasaden där det ser ut som vågor som dansar på den vita stenen när solen skiner igenom den perforerade plåten och skapar ett raffinerat ljus- och skuggspel. Då påminns man om var man är: på en underbar plats vid havet, där en del tillbringar semestern, medan andra har turen att bo här året runt.

skriv ut broschyr

Vår webbplats är inte optimerad för att visas i Internet Explorer. För att allt innehåll ska visas optimalt rekommenderar vi att du använder Google Chrome när du går in på våra webbsidor.

Direkt till nedladdningen stäng

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.