Möbler som människans trotjänare

Perforerad plåt i klöverbladsdesign

Det har redan hunnit gå tjugo år sedan den sagolika filmen ”Amélie från Montmartre” lockade miljontals biobesökare. Alla älskade Amélie och hur hon ansträngde sig för att göra andra människor i staden glada. Sällan har Paris presenterats på ett vackrare sätt. De typiska gamla lägenheterna med stora fönster och högt i tak, och fina gamla parkettgolv. ”Det är den perfekta lägenhetstypen för mina möbler”, säger franske designern Mathieu Galard, som nu skapar helt nya kulisser med perforerad plåt.

Skjutdörrar av perforerad plåt

Föreställ dig att Amélie går fram mot en av Mathieu Galards byråer, skjuter den fjäderlätta dörren av MEVACOs perforerade plåt i klöverbladsdesign åt sidan, slår på ljudanläggningen där bakom, och en musettevals strömmar ut, spelad av orkestern René Maquet. Har vi fått Amélie-feber igen? Har det kanske blivit dags för en remake av filmen? Kulisserna är åtminstone klara: Möblerna som Mathieu Galard utformar är som skapade för denna härliga Paris-atmosfär som alla älskar så mycket.

Perforerad plåt för en ny estetik

Mathieu Galard vet precis vad han vill – och för en designer är det idag viktigare än någonsin. ”Låt oss ta en stol”, säger han. ”Dess föregångare har funnits i tusentals år. Det som är avgörande är att man sitter bra på den. Det finns inte så mycket nytt att upptäcka. Men vi kan göra den och alla andra möbler vackrare att se på. För mig är det alltid personen som ska använda möbeln som står i centrum. Därför är mina möbler inte tänkta som dekoration utan som trotjänare för människor i vardagen.” Amélie skulle ha gillat denna filosofi – det gör HARTÔ Designs kunder också. De internationella designers som arbetar för detta varumärke har nämligen ungefär samma inställning som Mathieu Galard. Precis som ett bokförlag sammanställer bokkollektioner sätter HARTÔs designers också ihop kollektioner. Kunderna uppskattar denna mångfald.

Designern testar perforerad plåt för första gången

Om man studerar Mathieu Galards möbler kan man känna igen hans förkärlek för att kombinera gammalt och modernt. Kombinationen av trä – det första material som användes inom möbelsnickeri – och modern metall känns självklar när man ser den. Det återkommer i hans byråer, skänkar och bord. ”Det är dock första gången jag använder perforerad plåt”, betonar han. ”Jag använde det istället för rotting.” Till traditionell rottingväv använder man den yttersta barken på rottinglianen. Av den skapas väv eller halvmåneformade flätverk, som vi framförallt känner igen från stolar. Mathieu Galard ville undersöka hur denna typ av strukturer kan tolkas med hjälp av moderna material. ”Det var så jag kom att tänka på perforerad metall”, berättar han. ”Sedan tänkte jag att en rund perforering kunde passa. Vid närmare eftertanke saknade jag dock de där små strukturerna som man får med rottingväv.”

Perforerad plåt i klöverbladsdesign skapar den rätta strukturen

Vad gör man idag när man letar och inte hittar något? Man finkammar internet. ”Det var så jag snubblade över MEVACO”, säger Mathieu Galard. ”Jag klickade runt på företagets produktsidor och upptäckte perforerad plåt av stål, 1,0 mm, med klöverbladsdesign. Det motsvarade hur jag föreställde mig att en modern version av rottingväv skulle se ut.” Det är kul att höra att MEVACO kan hjälpa andra människor finna lyckan, precis som Amélie i filmen. Och vad hände sedan? Designern skrattar: ”Resten var lätt som en plätt!”

Dörrarna av perforerad plåt glider som en dröm

”Mina möbler tillverkas i Portugal”, berättar han när hans europeiska samarbete, där MEVACO nu ingår, kommer på tal. ”Hantverkarna där känner mig utan och innan, de vet exakt hur jag tänker och förstår vad jag förväntar mig av dem. De arbetar mycket noggrant och med stor känsla för detaljer.” Lika positiv är han när han pratar om samarbetet med MEVACO. ”Dörrarna är måttbeställda. Att arbeta vidare med dem var inga som helst problem.” För att kunna garantera att dörrarna glider lätt har de portugisiska hantverkarna fräst ur exakta spår i trä. På så sätt är dörrarna av perforerad plåt fixerade som om de satt monterade på skenor.

Perforerad plåt framkallar en Moiré-effekt

”Naturligtvis kan man förvara en musikanläggning eller en router där bakom”, kommenterar designern den praktiska användningen av dörrarna av perforerad plåt. ”Trots att man kan se igenom dörrarna är innehållet i säkert förvar.” Något som för honom är minst lika viktigt är ljuset och skuggorna som uppstår när man skjuter dörrarna över varandra. Det optiska intrycket av det mönster som skapas kallas Moiré-effekten. För många betraktare är det lite som magi. Vad skulle Amélie tycka om hon stod framför en möbel av Mathieu Galard och kunde uppleva Moiré-effekten från skjutdörrarna av perforerad plåt? Vi kan väl helt enkelt ta ett citat från filmen: ”I det här ögonblicket är allt perfekt”, säger hon där. Vi kan inte annat än hålla med.

skriv ut broschyr

Vår webbplats är inte optimerad för att visas i Internet Explorer. För att allt innehåll ska visas optimalt rekommenderar vi att du använder Google Chrome när du går in på våra webbsidor.

Direkt till nedladdningen stäng

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.