En perfekt vriden spiraltrappa

Klädd och säkrad med perforerad plåt

I takt med att antalet kyrkobesökare minskar står allt fler kyrkor tomma. Men eftersom de i många fall utgör en viktig del av stadsbilden får de stå kvar. För att detta ska vara möjligt avkristnas allt fler tidigare kyrkobyggnader för att istället användas som till exempel museer, kaféer, kulturcentrum och hospis. Eller som en av kyrkorna i schweiziska Basel, som kontorslokaler och replokal för stadens symfoniorkester. I det som tidigare var First Church of Christ Scientist, byggd av Otto Rudolf Salvisberg, har arkitektens perfekta spiraltrappa fått en ny skrud med perforerad plåt från MEVACO.

Perforerad plåt enligt schweiziska föreskrifter

”För ett par år sedan firade vi monumentens dag”, berättar Anja Beer från Beer Merz Architekten i Basel, som ansvarar för renoveringen av First Church of Christ Scientist. ”Då spelade symfoniorkestern på en provisorisk scen i kyrkan. När den sedan var ute till försäljning ledde det ena till det andra. Orkestern behövde en ny replokal och kyrkan passade perfekt. Egentligen var det inte fullt så enkelt, eftersom allt från element, ventilation och AC till elinstallationer och brandskydd behöver anpassas till dagens föreskrifter när användningen av en byggnad ändras. Där ingår även höjden på trappornas ledstänger. I Schweiz måste de vara minst en meter höga. Här kommer hantverkaren Honoré Berrel och hans företag Berrel Metallbau AG, samt perforerad plåt från MEVACO in i bilden.

Flexibel och transparent perforerad plåt

Kyrkan First Church of Christ Scientist är ett av de senaste verken av Otto Rudolf Salvisberg, som hör till de viktigaste arkitekterna i modern tid. ”Vi närmade oss denna arkitektoniska ikon med stor respekt när den skulle förvandlas till Probezentrum Picassoplatz”, säger Anja Beer. I sina skapelser har Salvisberg bemästrat spiraltrappan till perfektion, inget undantag här heller. Men den eleganta trappan behövde ett fallskydd med fasta ledstänger. ”Till slut bestämde vi oss för perforerad plåt från MEVACO efter att ha beställt och tittat närmare på åtminstone 20 olika mönster.” Till räcket användes MEVACO perforerad plåt Hv 6-6,7 av stål 1,5 mm och U-profil 1.8 av rostfritt stål med materialtjocklek 1,25 mm, längd 3 000 mm och spårbredd 1,8 mm. ”Plåtarna visade sig vara mycket mer flexibla och lättare att böja och dessutom mer transparenta än till exempel perforerad plåt med långa hål”, fortsätter Anja Beer.

Plåtprover monterade med buntband

”Vi fick närma oss det hela i ett lagom tempo”, inflikar hantverkaren Honoré Berrel, ”precis som med allt annat man gör för första gången. Arbetserfarenheten fanns, men inte rutinen. Vilket mönster som passar bäst var en av de första frågorna som dök upp. Nu när det är klart är effekten av den perforerade plåten otrolig. Eftersom den har så många hål är den nästan osynlig på lite längre håll. När man kommer närmare ser man istället vilket designelement det är. Men först var vi tvungna att testa oss fram. I början monterade jag proverna som vi fick från MEVACO med buntband. I samband med det behövde vi ta reda på hur den perforerade plåten beter sig när den rundbockas. Även U-profilerna skulle bockas. De första profilerna gick sönder. Därför byggde jag ett nytt verktyg som jag kunde använda för att böja till profilerna så att de passar perfekt.”

Hur förhindrar man fingeravtryck på ledstänger av perforerad plåt?

I allt detta arbete är det bra att arkitekterna visar stor respekt för hantverket. ”Jag tänker att vi kan lite av allt inom hantverk ...”, säger Anja Beer apropå företagsfilosofin hos Beer Merz Architekten. En inställning som underlättade vid renoveringen av First Church of Christ Scientist. Arkitekterna och hantverkarna kompletterade varandra perfekt. ”Vi är inget stort företag”, säger Honoré Berrel och ler, ”men vi anlitas för arbeten med metall i hela Schweiz. Framförallt om det är något lite knepigare som ska göras. Hos Beer Merz Architekten har de en liknande inställning: Vi löser det alltid på något sätt. Ofta handlar det om detaljerna. Som till exempel här med spiraltrappan där vi var tvungna att fundera ut hur man undviker att det blir fullt av fingeravtryck på ledstängerna.”

Ekologisk vaxolja och perforerad plåt i harmoni

Även här kom Honoré Berrels långa erfarenhet som metallhantverkare väl till pass. ”Vi tillverkar gärna möbler av råstål. Förut efterbehandlade man dessa med en blandning av linolja och lacknafta. Men det tar i regel två månader för att härda. Därför behandlade vid ledstängerna av perforerad plåt med en ekologisk vaxolja. Den torkar på bara ett par dagar, ger en fin glas och förhindrar att rost uppstår när många händer rör vid ledstängerna.”

En win-win-situation – tack vare perforerad plåt

Så skapas ett mästerverk. Både publiken i Basel och renommerade experter hyllar arbetet. På webbplatsen Architektur Basel kommenteras den ”respektfulla renoveringen utförd av Beer Merz Architekten” som med ”återhållsamt och väl genomtänkt arbete med största möjliga hänsyn till den befintliga konstruktionen” har fått kyrkan att ”vakna till liv på nytt”. Man skulle kunna se renoveringen av First Church of Christ Scientist som en win-win-situation på många olika sätt. En arkitektonisk ikon har fått nytt liv, en kulturinstitution som Basels symfoniorkester har fått en ny replokal, arkitekter och hantverkare har fått visa vad de går för och den perforerade plåten från MEVACO har ännu en gång fått visa sig från sin allra bästa sida. Det tyska kommunala fastighetsbolaget Immobilien Basel-Stadt är mycket nöjda med detta snygga objekt. Hatten av för denna insats, eller som man säger i Basel: ”Reschpäggt!”

skriv ut broschyr

Vår webbplats är inte optimerad för att visas i Internet Explorer. För att allt innehåll ska visas optimalt rekommenderar vi att du använder Google Chrome när du går in på våra webbsidor.

Direkt till nedladdningen stäng

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.