Ett modernt hotell på en traditionstyngd plats

Sträckmetall erbjuder diskret säkerhet

För människorna i och omkring staden är Göppingen ett centrum för arbete och studier, fritidsaktiviteter och shopping. För turister är staden vid floden Fils en populär plats för njutningsfulla stadspromenader och för utflykter till bergskedjan Schwäbische Alb. För historiker är stauferstaden ursprunget till den europeiska idén, då stauferkejsaren Barbarossa och Fredrik II under det heliga romerska riket utökade sitt område från den danska gränsen till Sicilien och skapade ett nytt rättssystem och grundade städer och universitet. För Klaus von Bock som är arkitekt och bosatt i staden, har Göppingen blivit en plats för förändring, och hans byrå bidrar i hög grad till den förändringen. Göppingen håller nämligen på att föryngras, ömsa skinn och omvandlas till en modern stad. Holiday Inn Express som Klaus von Bock kongenialt kopplat samman med det traditionella hotellet ”Hotel zu den Aposteln” som tidigare stod här, har fått stå modell för omvandlingen. Självklart med användning av MEVACO sträckmetall – för oss som ledande leverantör av sträckmetall, perforerad plåt, krenelerat galler och svetsat galler är ju Göppingen en viktig plats där vi känner oss hemma.

Sträckmetall till entrén

”Hotel zu den Aposteln hade en flera århundraden lång historia och hade alltid varit det första huset på platsen”, berättar Klaus von Bock. ”Men det gick inte att bevara byggnaden som tidigare präglat stadsbilden. Då uppstod idén om att rekonstruera den så att den skulle uppfylla dagens krav på en modern hotellbyggnad. Man behövde då även bygga upp hela kvarterat Apostelhöfe, med privata innergårdar för boende samt nya lekplatser till det angränsade daghemmet.” Det fanns alltså en hel del att göra efter att arkitektbyrån 2018 vunnit första pris i tävlingen som utlysts då. En del av det stora projektet innebar att entrén till det nya Holiday Inn Express kläddes in med MEVACOs sträckmetall, hexagon 150 x 56 x 21,5, materialtjocklek 1,5 mm, efterbehandlad med pulverlackering.

Sträckmetall ger dagsljus längs utrymningsvägar

När man hör Klaus von Bock tala om ”krav på en modern hotellbyggnad” tänker man först på bekväma rum, en trevlig lobby och vackra utrymmen för frukost. Det stämmer såklart, men arkitektens arbete ligger i många dolda detaljer. Till exempel utrymningsvägar, som förhoppningsvis aldrig behöver användas – men om det skulle hända måste allt vara hundra procent rätt. Det gäller till exempel god sikt. Det här garanterade Klaus von Bock genom att använda MEVACOs sträckmetall som släpper igenom dagsljus både till utrymningsvägen och till den optiker som har sin verksamhet vägg i vägg. Dessutom kan luften cirkulera, och det finns en annan viktig aspekt: ”Sträckmetallen är samtidigt ett visuellt tilltalande insynsskydd”, tillägger arkitekten.

Kortläsaren till entrédörren har integrerats i sträckmetallen

Bekvämlighet är när allt går smidigt. Till exempel att komma in till hotellet alla tider på dygnet. Det här har man ordnat med en diskret kortläsare som är inbyggd i sträckmetallen. I en annan öppning har arkitekterna placerat en minnestavla för det före detta hotellet ”Hotel zum Apostel” som får stor uppmärksamhet av gästerna. Alla vill ju veta varifrån det ovanliga namnet kommer, och här får de reda på det: ägaren till värdshuset som i mitten av 1600-talet låg utanför stadens portar så att sena resenärer skulle kunna övernatta, kallades skämtsamt för ”aposteln”. Idag uppbärs namnet av hela det omgivande kvarteret: Georg Schwarz, som värdshusvärden egentligen hette, skulle nog ha glatt sig åt det.

Dörrarna i sträckmetallväggen går bara att öppna inifrån

Låt oss än en gång återgå till säkerhetsaspekten: för att garantera säkerheten tog arkitekterna hänsyn till utgångarna som bestod av utrymningsdörren från det underjordiska garaget samt från källarvåningen och även optikerbutikens andra utrymningsväg när de planerade vilka delar av huset som skulle kläs med sträckmetall. Därför monterade man två dörrar som bara kan öppnas inifrån. Utifrån syns de däremot inte vid första anblicken, vilket är också meningen eftersom man vill att sträckmetallväggen ska se sammanhängande ut. Eftersom väggen befinner sig i utomhusmiljö efterbehandlades den med pulverlackering med primer som skydd mot korrosion.

Ny strålglans för Göppingen

Klaus von Bock kan bara konstatera att kvarteret Apostelhöfe och dess hotell Holiday Inn Express ökar staden Göppingens attraktionskraft ännu mer. Särskilt eftersom det krävande arbetet med den nya utformningen av stadens byggnader och offentliga rum inte tar slut här. Hans kreativa team kommer att bidra med unika idéer även framöver.

skriv ut broschyr

Vår webbplats är inte optimerad för att visas i Internet Explorer. För att allt innehåll ska visas optimalt rekommenderar vi att du använder Google Chrome när du går in på våra webbsidor.

Direkt till nedladdningen stäng

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.