SR_PR-Detail-Reportage_Tisch_h1
tillbaka till översikten
27.05.2016

I klarspråk: Det andra MEVACO-kundmötet

Plåtslagare diskuterar digitaliseringen av ett hantverk

Det är en regnig, kall fredagseftermiddag. Det har redan börjat skymma och trafiken på vägarna har ökat kraftigt. Deltagarna i det andra MEVACO-kundmötet anländer på gott humör till Wendlingen. ”Hittills har allting bara varit positivt, därför känns det roligt att komma hit”, förklarar Yves Antoni varför han har tagit sig hit igen från Pforzheim till det andra kundmötet. Även Martin Elsässer och Harry Schmid kommer från Pforzheim, Rainer Plessing har åkt från Remseck och Thomas Frühwirt från Illingen. Under plåtslagarnas samtal råder en avspänd och vänlig stämning – man känner varandra från förra mötet och inom ramen för MEVACO:s MISSION POSSIBLE 2.0 har alla fått besök i de egna verkstäderna.

”Man kan ju inte länka hammaren till plåttången”

Jürgen Schumann, lager- och logistikchef, hämtar besökarna för att visa dem hur MEVACO klarar av att göra sina kundbeställningar leveransklara så snabbt. Varje dag inkommer cirka 350 följesedlar till anläggningen i Wendlingen. På 5000 kvadratmeter lageryta väntar perforerad plåt, krenelerade galler och sträckmetall på att levereras. Rent, ordentligt och mycket rymligt är det första intrycket av lagret. Allt är under tak och kan lastas och lastas ur torrt. ”Allt som säljs hos MEVACO skickas härifrån oavsett vart det ska levereras”, förklarar Jürgen Schumann. ”Vi behöver ju inget eget lager när ni skickar allting så snabbt”, svarar Martin Elsässer. ”Ni är så flexibla i produktionen, det såg vi redan förra gången”, minns Yves Antoni från visningen av produktionen i Schlierbach vid förra kundmötet.

”Vi frågar helt enkelt våra kunder vad de behöver”

Efter visningen hälsar försäljnings- och kommunikationschefen Ägidius Jung personligen på deltagarna en gång till. Han knyter an till förslagen som gjordes i gruppen vid det första mötet och kan redan rapportera om några första resultat. Från och med 2017 kommer exempelvis kantad plåt att erbjudas. Jörg Randecker från produkthanteringsavdelningen förhör sig noggrant om vilka kanthöjder för kassetter som är relevanta. ”Kundtillvändhet är inte bara ett tomt ord för oss”, säger Ägidius Jung. ”Vi frågar helt enkelt våra kunder vad de behöver.”

”Det kändes väldigt ärligt”

Det var just därför projektet MEVACO MISSION POSSIBLE startades. MISSION POSSIBLE 2.0 har nu hunnit komma igång i hela Europa och foton på deltagarna med intervjuer kan ses och läsas online på sex språk i åtta olika länder. ”Hur känns det och vad har hänt sedan sist?” frågar Ägidius Jung. ”Att mitt ansikte skulle göra sådan succé var verkligen en överraskning”, säger Martin Elsässer och skrattar. Yves Antoni håller med om att responsen i bekantskapskretsen enbart har varit positiv och han har hängt upp bilden på sitt privata kontor. ”I intervjuerna har vi citerats precis som vi är – det kändes väldigt ärligt”, kommenterar Rainer Plessing. ”Det tyckte även en bekant till mig som läste dem.”

”Jag har inte riktigt tid att sätta mig in i allt det där”

Jörg Randecker och Kristin Fleer, medarbetare på reklamavdelningen, presenterar workshopens tema: ”Digitalisering av ett hantverk”. På Kristin Fleers fråga om vad digitaliseringen betyder för dem och hur begrepp som ”Industri 4.0” bemöts, uppstår först en kort tystnad. ”Man kan ju inte länka hammaren till plåttången”, skämtar Martin Elsässer. Efterhand dyker det ändå upp flera exempel på digitalisering i arbetsvardagen. Nyhetsbrev ögnas allmänt igenom och man läser det som är av intresse. Det som först verkar vara en generationsfråga visar sig snarare handla om tid: ”Jag har inte riktigt tid att sätta mig in i allt det där”, inflikar Yves Antoni. Än så länge beställer Rainer Plessing bara kontorsmaterial online, men hans fru lägger ibland upp intressant material om företaget på Facebook. Thomas Frühwirt är emellertid skeptisk till Facebook.

”Det skulle vara toppen!”

Medarbetarna från MEVACO presenterar nu en möjlighet till visuell rådgivning för gruppen. Det handlar om att visa MEVACO-produkternas olika effekter på konkreta projekt. Yves Antoni är positiv: ”Kunderna frågar alltid: Hur blir det på mitt hus? De har ofta svårt att se resultatet framför sig.” Thomas Frühwirth håller med: ”Ibland önskar jag att någon kunde ta över mitt arbete med att bearbeta kundernas bilder. Det skulle vara toppen. Men det skulle också hjälpa mig om ni som tillverkare hade den här typen av lösning.”

Martin Elsässer berättar att hans kollega Harry Schmid redan sedan länge gör något liknande. Alla ögon riktas nu mot Harry Schmid, den yngste i gruppen. Och han har en hel del att berätta: ”Jag gör helt enkelt en frontalbild av huset, sedan lägger jag in den på Tenado och applicerar den önskade konstruktionen – till exempel en balkong. Då får kunden se precis hur det kommer att bli. Redan vid offerten tar jag en bild av huset. Det ökar våra chanser att få uppdraget.”

”Jag är den enda som fortfarande ritar för hand”

Under det fortsatta samtalet förändras bilden av digitaliseringen något. På Rainer Plessings arbetsplats är allting egentligen redan förberett för den nya tekniken: ”Vår verkstadsansvarige har ett CAD-system och vill byta till Tenado. Vi har redan licensen, men för närvarande ligger det nere. På yrkesutbildningen lär de sig ju redan det här”, säger han. Martin Elsässer, som i början av samtalet erkände att han var den enda som fortfarande ritade för hand, berättar att han anordnade en informationskväll för sin hantverksförening där Tenado presenterade sitt program.

”En app skulle vara det bästa”

Plåtslagarna går noggrant igenom det lösningsförslag som MEVACO skissar upp, ger tips om vad som fortfarande saknas, kritiserar öppet och spontant. Medarbetarna från MEVACO lyssnar mycket intresserat. Även frågan om var och hur det nya programmet ska tillgängliggöras diskuteras. Medan flera stycken kan föreställa sig programmet på den egna hemsidan, tycker Harry Schmid att en app skulle vara det bästa: ”Då behöver jag ingen internetanslutning och kan använda funktionen när som helst, även om jag på plats hos kunden eller på byggplatsen.”

”Den här gruppen är kanon”

När Ägidius Jung avslutar workshopen med sikte på den gemensamma middagen, har man bara hunnit med ett av två teman. Man har diskuterat så öppet, engagerat och kritiskt att tiden bara runnit iväg. ”Den här gruppen är kanon”, säger Ägidius Jung innan han ger sig ut i det beckmörka novemberregnet med de andra för att tillbringa en trevlig kväll tillsammans.

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Här får du veta allt nytt om MEVACOs produkter och tjänster och kan upptäcka spännande exempel på tillämpningar

  • håll dig uppdaterad
  • upptäck alla fascinerande användningsexempel
  • var först med att få information om fina erbjudanden

Jag vill gärna prenumerera på MEVACO-nyhetsbrev och är över 16 år. Alla nyhetsbrev från MEVACO är helt gratis och innehåller allmän och teknisk information, information om evenemang samt om nya produkter och tjänster från MEVACO. Du kan avregistrera dig när som helst via länken i nyhetsbrevet.

Tack så mycket för din anmälan till nyhetsbrev. Inom kort kommer ett mail med en bekräftelselänk att skickas till dig.